Как се информират хората за всички промени на автобусните спирки, които се правят ежедневно? Де факто практиката е следната: от пресслужбата на общинската администрация пускат до всички медии едно съобщение за промените, които следват в следващите дни. Естествено, сайтовете, включително и TrafficNews.bg, публикува тази информация. Тя  достига до пловдивчани, които се информират от нас или другите онлайн издания. Как обаче научават хорат аза новите маршрути, които не боравят с интернет? Ясно е, че това са предимно възрастни хора, които са от основните пътници в градския транспорт. Отговорът е – никак!

Въпреки че в последните месеци през ден автобусите са разместваха маршрутите, в нито един случай не бе поставена информационна табела или дори бележка на спирките. Ето и до какво води това. Пловдивчанка се обади на редакционния ни телефон, за да разкаже история от вчера, която я е погнусила, най-вече от бездействието на общинската администрация.

„По обяд днес(б.а. вчера) видях отвратителна гледка. Жена, на около 80 години, стоеше на спирката до Спортния диспансер до Гребната база и ревеше неистово. Възрастната пловдивчанка, която се придвижваше изключително трудно и с патерици, е била на процедури в диспансера. Тази сутрин тя дошла с автобус номер 17. След като отишла на спирката, за да се прибере, жената осъзнала, че това няма как да се случи, тъй като маршрутът е променен заради ремонт. Не знам колко време е чакала, но жената бе изключително разстроена. Тя не можеше да се придвижи до друга спирка, а нямаше и пари, за да си хване такси. Жената стоеше и плачеше и не знаеше какво да прави”, разказа нашата читателка.   

„Свикнахме с разкопаните улиците, свикнахме с всички неудобства, които се направиха в последните месеци. Добре, за хубаво  е и търпим. Но защо никой не мисли за хората? Бях потресена от това, което видях! Толкова е ли е трудно на всички спирки, през които не минават автобуси, поради една или друга причина, да се сложи една бележка, че има промени на маршрутите? Не всички ползват интернет!”,продължи разказа си разстроената жена.

Тя се опитала да изкаже и недоволството си преди зам.-кмета по транспорт Златин Велев и шефа на „Организация и контрол на транспорта” Борислав Кръстев. Жената обаче не е успяла да намери никакви техни телефони в сайта на Общината, освен големите им снимки.

Вероятно през последните месеци са ставали десетки подобни случки, но не на всички е имало свидетели. Вероятно е имало десетки възрастни хора, които стоят с часове, в пек и студ, с надеждата да мине автобуса, тъй като няма как да се приберат по друг начин.

През цялото това време отговорните ръководители в общината са си стояли удобно в топлите офиси и са изпращали съобщения за променените маршрути…

Снимката е илюстративна

Благовест Андонов, TrafficNews.bg