Петима икономически полицаи от столичното четвърто РУ са задържани за рекет над търговци, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той посочи, че сред задържаните има и служител на ръководна позиция.

Източници на TrafficNews.bg  уточниха, че става въпрос за началника на сектор "Икономическа полиция".

Полицаите изнудвали за такса "спокойствие" търговци в столичния квартал "Лозенец", за който отговаря Четвърто РУ, каза зам. главният прокурор Иван Гешев. В един момент обаче исканите суми станали прекалено големи и жертвите на рекета подали сигнал. "Таксите" са били различни според бизнеса на търговците. 

 "Това е разследване за организирана престъпна група от служители на 4-то РПУ и Икономическа полиция, занимаващи се с корупционни действия. Искали са "такса спокойствие". Аз бих казал, че по-скоро са изнудвали дребни собственици на дребни заведения в района им.

Искали да им плащат месечна такса. Явно тези такси са се оказали непосилни за някои от собствениците и се случи това, което виждате. Тоест хората, които трябва да защитава законността осъществяват дейност, срещу която трябва да се борят. Искам да благодаря на МВР, че цялата дейност е свършено от съответните служби на министерство на вътрешните работи", каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

Очаквайте подробности