Собственичката на детски център "Теди" до парк "Лаута", който по нареждане на общинските власти престои да бъде съборен, е решила да организира своебразен флашмоб, с който да се раздели с клиенти и приятели. Центърът работи от 22 години, но през февруари тя получи предупреждение да освободи терена, тъй като постройката пречи на новоизграждащия се булевард "Проф. Цветан Лазаров". Улицата ще свързва ЖР "Тракия" с бул. "Санкт Петербург".

4000 души се подписаха в подкрепа на центъра, родителите чийто малчугани ежедневно играят на катерушките там, също излязоха на протест. Но от кметството са непреклонни и преди седмица Тасева е получила нова заповед, в който й е даден едноседмичен срок. Имотът е публична общинска собственост, като до 2006 година Тасева е имала договор за ползване. След това опитите да регулира с по-дълъг договор отношенията си с общината ударили на камък. "„Минахме на месечни споразумения, като всеки месец аз плащам наем около 1 600 лева, без значение дали е лято или зима, макар че центърът работи активно не повече от 3-4 месеца през лятото. След като твърдят, че не сме законни, на какво основание ни вземат наем, а на всичкото отгоре бяхме и категоризирани от министерството?" пита Тасева, с ясното съзнание , че няма да получи отговор. 

Проектът на булеварда показва, че центърът не пречи на строителството, още повече, че в съседство на същата линия има 8 етажна жилищна сграда с хотел. Тасева обаче подозира, че към терена има апетити, които засега се крият. 

"Всичко, което ми беше по силите като гражданин съм го направила. Обжалвах в съда, всички в администрацията са наясно с десетките благотворителни инициативи, които правим. Тук са израстнали няколко поколения деца, момичета и момчета , които са играли на нашата площадка вече идват със своите деца тук. Правим безплатни празници на болни деца и инвалиди.  Но това явно не прави впечатление на никого. Затова аз нямам друг избор, освен да затворя центъра. Но ще го направим  като истински празник, с торти, фойерверки и аниматори - нека всички се забавляваме за последно" коментира Тасева пред TrafficNews.bg. 

Пловдивчанката написа и емоционален пост във фейсбук, който се разпространява лавинообразно. Ето и пълният му текст:

 

ТЕДИ В СТРАНА НА ЧИНОВНИЦИТЕ

Здравейте уважаеми приятели, съмишленици и сънародници!

Луис Карол написа „Алиса в страната на чудесата”, 
ние с вас заедно дописваме „Теди в страната на чиновническите чудеса”.

Както един мой приятел скоро ми каза, чиновническата орда прилича на кален поток, който се движи в циментовото корито на точки, алинеи и членове! И смила всичко по пътя си. Безсмислено е да му се противопоставяш, каквото й свое право да съзираш в закона. 
Машината на буквоядците прилича на онази дробилка на клони от улицата, която не различава сух корен от пъпка и цвят. От нея излизаш изпочупен, изтерзан, загубил ценни години, средства – и най-вече вяра. Вяра в добродетелите, в честното съществуване, в правото. 
Такива бездушни бюрократи са направили Джордано Бруно на пепел, както и хиляди жени, обявени за вещици. После идва ново време, с нов морал и извинения... Но който е изгорял, е изгорял. 

Аз не съм астроном, нито вещица. 

В Детски център Теди 22 години посрещахме деца и аз ги обичах като свои. Стотици, хиляди малки човеци. Първите са вече големи – бизнесмени, интелектуалци, художници, учители, спортисти – други сега завършващи висшето си образование. Мнозина са вече в чужбина.
Но на тяхно място идват други и други малчугани. Това е най-голямата ми радост – виждам, че България ражда своите нови и нови и нови деца. И така дава заявка за бъдещето си. Въпреки песимизма на статистиците.

Аз бях „съпътстваща майка” на няколко поколения, колежка на хиляди млади пловдивчанки, идващи в Детски център Теди в тези 22 г. съществуване. 
Аз съм една щастлива гражданка. Аз съм една наградена българка – с „ордените” на хиляди щастливи детски очи, които никой не може да ми отнеме.

Днес ние стоим пред бездушното гребло на булдозерите, които са ни дали ултиматум –да се махнем. 
Дали нашето ликвидиране ще бъде полезно за изграждането на новата улица „Цветан Лазаров”, не знаем. Дали е разумно да се изсекат стотици големи дървета, за едно градско трасе, когато в Швеция за едно дърво променят плана на сграда, не е от моята компетентност.

Историята и делата ни български са пълни с криволичения и връщания назад. С осъзнати грешки и неизказани извинения. Когато дойде време за ревизии и покаяние, изгорелите са пепел, а палачите им – щастливи пенсионери. Това е прословутото ни историческо безгрижие, заради което продължаваме с безумните си експерименти и узаконени грешки. И даваме кураж и чувство за безнаказаност на късогледи ръководители и палачи.

Днес, аз ви моля – бъдете с нас и събитията около нас.
Ако буквата на закона е толкова бездушна и аморална – ще отнесем един последен, макар и ужасен, спомен от детски център Теди. Ще присъстваме на неговата екзекуция.

Ако управата ни даде отсрочка – ще имаме още няколко хубави дни заедно. И време да приключим достойно последната глава от „Теди в страната на чиновниците”.

Ще ви пиша пак.
Ваша Валентина Тасева – управител на Детски център Теди”

И ви благодаря за хиляди подписи в подкрепа на общото ни дело.

 

 

TrafficNews.bg