Реализацията на един от най- дългоочакваните проекти на Пловдив – за снабдяване с чиста планинска вода от каскада „Въча”, отново забоксува, научи TrafficNews.bg.  През септември Областна администрация пусна обществена поръчка за извършване на проучвания за изграждане на обект „Водоснабдителна система за водоснабдяване на Пловдив и населени места от област Пловдив от каскада „Доспат-Въча“”.

Въпреки че четири компании подадоха оферти, областният управител Здравко Димитров е прекратил процедурата. В обществената поръчка, която е с прогнозна стойност 350 00 лева, са участвали   компаниите „Аквапартньор” ЕООД, „Рутекс” ООД,  „Стройинвестконсулт” ООД и Обединение „ВС Въча 2019”. 

От проведените комисии по поръчката са били установени множество несъответствия и неточности в документацията на първите три компании. Единствено при обединението „ВС Въча 2019” са били констатирани несъществени пропуски, които обаче не пречили ценовото предложение на компанията да бъде отворено.

Въпреки това комисията е преценила, че при тези обстоятелства няма как да се извърши конкурентен избор и да се оценят обективно техническите и ценови предложения. Нещо повече тези конкретни обстоятелства са били и в разрез с принципите на Закона за обществени поръчки.

Решението може да бъде обжалвано в 10-деневен срок в КЗК.

Не е ясно дали ще бъде пусната нова обществена поръчка със същия предмет.  В прекратената процедура се изискваше направата на  геоложки, хидрогеоложки и геодезически проучвания, изготвяне на хидравлични модели, анализ на качеството на водата от съществуващите водоизточници, на качеството на суровата вода от бъдещия водоизточник, както и подготовката на социално-икономически анализ, а също и на разходите и ползите и други.

Идеята за водоснабдяване с планинска вода се говори от близо 50 години, като имаше и стъпки за вкарването му във Водния цикъл на Пловдив, но тя така и не попадна в обхвата на проекта.

Вижте повече Водния проект в линковете:

Най-големият проект на Пловдив набъбна на 100 млн. лева! Ремонтират ВиК мрежата с 30 млн.Нова обществена поръчка през Водния цикъл бе пусната от градската администрация