Телефон, позволяващ провеждане на разговори без акумулатор създадоха учени от Сиатълския университет в САЩ, съобщава Wired, цитиран от computerworld.bg. Принципът му на работа е подобен на стара радиостанция – за превключване между режимите на приемане и предаване трябва да се натиска бутон и по време на разговор се чуват значителни смущения. Въпреки това обаче прототипът работи и по време на експериментите е позволил на учените да провеждат разговори.

Източници на енергия за телефона осигуряват околната светлина и радичестотното излъчване на други околни устройства чрез фотопанели и допълнителни антени. Тази хибридна система позволява генериране на няколко десетки микровата електрическа енергия.

За сравнение стандартен клетъчен телефон потребява около 800 миливата енергия и поради тази причина разработчиците да прибегнат към допълнителни технологични разработки. Една от тях е методът на „обратно разсейване“, позволяваща използване за комуникацията отражения на входящите вълни – по аналогия с начина по който древните пътешественици са предавали съобщения чрез отразяване на слънчевата светлина с огледало.