Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в съединените щати миналия месец, смята ЦРУ. Това пише в. „Уошингтън пост”, като се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и на свои източници.

В документа пише, че „по оценка на разузнавателната общност целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг”.

Американските спецслужби са установили самоличността на „свързани с руското правителство” хора, които предоставили на разобличения сайт „Уикилийкс” хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и електронната поща на председателя на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Тези лица били известни на американското разузнаване и били „част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Хилари Клинтън”.

Според изданието ЦРУ споделили анализа си с ключови сенатори, като за разузнавателната агенция било „съвършено ясно”, че избирането на Тръмп за президент е било цел на Русия.

Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на кампанията за президентските избори, съобщи говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Говорителката на ЦРУ отказа да коментира публикацията.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg