Париж не е единственият град в Европа със замърсен въздух. Барселона също търси начини да подобри качеството на въздуха си и да намали автомобилния трафик, като премахне най-замърсяващите коли в града, съобщава френският в. Les Echos.

В тази връзка, властите в испанския град ще предложат от идната година безплатен тригодишен абонамент за градския транспорт на хората, които решат да се откажат от стария си автомобил, смятан за особено замърсяващ въздуха.

За такива коли се смятат всички дизелови автомобили, произведени преди 2006 г., бензинови двигатели отпреди 1997 г. и мотоциклети отпреди 2004 г.

Всички хора, които се откажат от стария си автомобил, ще получат „зелена общинска карта“, която ще им осигури достъп до автобусната, трамвайната и тролейбусната мрежа, както и до метрото, съобщава в. La Vanguardia.

Гражданите ще трябва да доказват, че не са купили друг автомобил в предходните шест месеца и да се ангажират, че няма да го правят в идните месеци. В противен случай те ще загубят правата си върху зелената карта, която трябва да се подновява всяка година.

Собственикът на абонаментната карта може да е прекият собственик на изтегления от движение автомобил или член на семейството му, ако няма собствен автомобил.

Лошото качество на въздуха става причина за около 3500 случая на преждевременна смърт всяка година в Барселона и околностите й. Общо 28 598 коли са потенциално опасни, от които 15 156 са дизелови, 7794 автомобила се движат на бензин, а 5640 са мотори, съобщават авторите на проекта.

Те смятат, че около 10% от собствениците на замърсяващи въздуха коли могат да се отказват всяка година от колите си за сметка на зелената карта.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg