Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ. Оказва се, че заради изпаренията на електронните цигари клетките на устната кухина отделят противовъзпалителни протеини. Това води до увреждания и болести.

Колкото повече човек пуши електронни цигари, толкова повече рискува да има проблеми със зъбите и устната кухина, предупреждават медиците. Те извършиха експеримент, при който изследваха тъкани на венците в триизмерна структура. Образците бяха подложени на въздействието на електронни цигари в продължение на 15 минути. Установено бе, че алдегидите и карбоновите киселини, канцерогенните и другите вещества, съдържащи се в изпаренията, предизвикваха възпалителни реакции в клетките на венците.

Така принуждаваха клетките да стареят преждевременно и ги лишаваха от способността да се делят. Тоест изпаренията правеха клетките предразположени не само към болести, но и към травми. Важна е следната подробност: негативните ефекти бяха открити предимно в електронните цигари с вкусови добавки.

TrafficNews.bg