В Хавана близо един милион души се стекоха на поклонението пред тленните останки на кубинския лидер Фидел Кастро, предаде ТАСС. "Куба бе пример за много страни в отстояването на правото на собствен избор. Нашите страни винаги ще бъдат заедно", подчерта в речта си председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, който е начело на руската делегация.

Отсъствието си президентът Владимир Путин извини с натоварената програма около подготовката на днешното му обръщение към  Федералното събрание.

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега заяви, че икономическата блокада на Куба от страна на САЩ трябва да бъде разглеждана от Международния съд в Хага, предаде РИА "Новости".

"Тази блокада е ни повече, ни по-малко, престъпление срещу човечеството, което трябва да бъде разследвано от Международния съд в Хага", заяви Ортега в изказването си на тържествената церемония по прощаване с Фидел Кастро.  

"В гените на кубинския народ е кодиран многовековен стремеж към свобода и независимост, затова страната няма да се подчини на САЩ след смъртта на Фидел Кастро", коментира бившият военен аташе на Русия в Хавана и вицепрезидент на Руското общество за дружба с Куба Михаил Макарук пред RT.

Урната с праха на Фидел Кастро ще се отправи на изток, след което ще мине по маршрута на кубинските революционери от 1959 г. Траурното шествие ще завърши на 3 декември в Сантяго де Куба, а погребението на Фидел Кастро ще е на следващия ден.

Фидел Кастро почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

 

TrafficNews.bg