Жесток допинг скандал с участието на тежкоатлети от девет страни разтърси вдигането на тежести. Добрата новина е, че този път България не е замесена, както сме свикнали обикновено да става. Лошата е, че толкова мащабна допинг афера може да доведе до тежки последствия за вдигането на тежести, като спортът е пред изхвърляне от олимпийската програма, пише sportal.bg.

Замесени са щангисти от Русия, Казахстан, Беларус, Азербайджан, Армения, Китай, Украйна, Молдова и Турция. Най-масови са случаите на руснаците и казахстанците - по 10. Според правилата, страната се отстранява от участие на следващото световно първенство в Анахайм при три случая. Резултатите са получени след повторно отваряне на допиг проби от олимпийските игри през 2008 и 2012 година. 

По случая е работила специална комисия към Международната федерация по лека атлетика, която ще представи своя доклад на изпълкома на организацията в Будапеща в края на септември. Положителни са се оказали 49 проби, като 30 от тях са на медалисти от игрите.