Мнозина претендират да са експерти по футбол, но дори те със сигурност не знаят някой от следните прелюбопитни и куриозни факти за най-великата игра.

1.В мач между Коритиба и Сантос играчът на клуба от Парана Силвиньо де Карвальо - Джаба си изкарва доста комичен жълт картон. В ситуация един на един със защитник на Сантос техничният Джаба пробва да елиминира опонента си с няколко атрактивни финта. Играта обаче моментално е спряна от съдията, защото... с дрибъла си Силвиньо е злепоставил състезателя на ,,бяло-черните". В резултат на това той получава официално предупреждение от рефера.

2. Футболното „Оле-оле-оле” произхожда от Испания, където се употребявало главно по време на кориди и танца фламенко. Интересното обаче е, че това възклицание се е появило чрез трансформация на думите „Аллах, Аллах”, които произнасяли при молитва арабите, владеели Испания през 8 век.

3. Световноизвестният певец Хулио Иглесиас в младостта си е бил футболен вратар и играел за „Реал” (Мадрид). Кариерата му обаче приключила на едва 20-годишна възраст, когато той претърпял автомобилна катастрофа и изкарал 3 години по болници. Иглесиас бил парализиран и можел да движи само ръцете си. Така испанецът се научил да свири на китара, а след това станал световна знаменитост.

4. По време на футболен мач в Бразилия вятърът довял група парашутисти на стадиона. Един от тях пък се приземил върху вратаря на единия отбор в момент, когато той се приготвял да хване топката. Така тя се оказала във вратата, а съдията зачел гола въпреки протестите на злощастните футболисти. Реферът оправдал решението си с обяснението, че появата на парашутистите е „вмешателство свише”.

5. Футболът официално е забранен в 6 държави, сред които Афганистан и Гренландия. Интересното е, че дори в Америка има някои ограничения за европейския футбол (soccer). В щата Юта например този спорт може да се практикува само в случай че стадионът се намира на минимум 1,5 мили от църква. Само за сравнение – за бейзбола, голфа и американския футбол изискването е 0,5 мили.

6. Известно е, че англичаните са едни от най-ярките футболни запалянковци, страстни привърженици на отборите си, заради които са готови на всичко. Оказва се обаче, че тази тяхна страст струва на частни и държавни институции по около 40 млн. лири годишно за нанесени имуществени щети от вандалски прояви.

7. На 3 ноември 1969 г. във Великобритания се е състоял най-гаменският футболен мач между отборите на „Токхемския младежки клуб” и „Хау-ли”. Футболистите толкова настървено и грубо се борели за провинциалната купа, че се наложило съдията да изгони всичките 22-ма играчи, като единият бил откаран в болница заедно със страничния съдия.

8. Най-дългият мач пък е бил изигран между два отбора на ирландския футболен клуб „Калинаферси” между 1-3 август 1981 г. Победителят е бил излъчен след 65 часа и 1 минути игра.

9. На Британските острови мъглата е нещо обичайно, но когато се случва по времена футболен мач, то резултатът е пренаселване на игрището. Именно това станало по време на двубой между два шотландски отбора. Когато съдията се усетил, че на игрището като че ли е пренаселено, той първо се отправил към резервните скамейки, които се оказали празни. Реферът мигновено прекратил двубоя и при преброяването се оказало, че на игрището са общо 30 футболисти.

10. Бразилски футболен отбор, който имал нелоши резултати, е бил разпуснат със заповед на министъра на вътрешните работи. Оказало се, че тимът се състоял основно от полицаи и по време на мачовете им на терена и около него било пълно с пазители на реда. В това време обаче в града настъпвало нашествие на крадци и бандити, които действали необезпокоявано. Затова пък на стадиона редът бил безупречен.

11. В полския град Бидгошч се състоял един от най-любопитните двубои, привлякъл тълпи репортери и зрители. Интересното било във факта, че футболистите на единия отбор били представители на едно семейство – братя от фамилията Осински на възраст от 15 г. до 28 г. Въпреки че семейният отбор загубил, публиката мощно аплодирала създателя му.

12. На стадиона в Буенос Айрес провели експеримент, за да се докаже, че ергените имат предимство над женените футболисти. Всичко вървяло нормално, докато не била отсъдена дузпа в полза на ергените и те я реализирали. Тогава жените на играчите от противниковия отбор скочили на терена, пребили съдията и присъдили победата на съпрузите си. За да избегнат още ексцесии пък, ергените се съгласили с изхода на мача и експериментът се провалил.

13. По време на приятелски мач в италианския град Асти футболист от местния отбор не уцелил топката, а забил бутонката си в земята, и то толкова силно, че си докарал сериозна контузия. Когато изследвали мястото на „инцидента” обаче, намерили скелет, оказал се ценна археологическа находка. Злополучният футболист дори получил парична награда и медал „за заслуга към археологическите изследвания”.

14. Бразилският защитник Пинейро получил прозвището рекордьор по голове… в собствената си врата. Само за един сезон той вкарал 10 гола на своя вратар. Затова и пратили футболиста в нападение, но още в първия мач той се изхитрил и отново забил топката в своята врата. Заради тези си изцепки съотборниците му измислили страхотен подарък за 25-ия рожден ден – компас, на който било изографисано „Помни, противникът е на тази страна”.

15. По време на финала за Купата на Лигата в Англия през 2005 г. е бил регистриран рекордно висок шум на стадиона. След гола на футболиста на „Ливърпул” Рийзе във вратата на „Челси” феновете на мърсисайдци викнали с мощност 130,7 децибела. Това постижение дори било записано в Книгата на рекордите Гинес. Предишният рекорд бил 128,74 децибела, регистрирани през 2000 г. по време на мача на американския „Денвър Бронкс”.

16. Най-бързият автогол пък бил регистриран в средата на 60-те години, когато защитникът на „Бреша” Матиа заби топката в собствената си врата в 38-ата секунда на мача с „Мантова”.

17. Известни са два случая, в които реферите са показвали червени картони сами на себе си – Анди Уейн по време на мача между „Питърбъро Норт Енд” и „Роял Мейл”, както и Мелвин Силвестър в двубоя „Саутхемтън Армс” – „Хъртсбърн Тарант Бритиш легион”. Първият си вдигнал червения картон, за да избегне конфликт с вратаря на единия отбор, а вторият – за пререкание с футболист.

18. През 1959 г. в немския Гелзенкирхен администрацията на стадиона назначила по едно и също време мачове по футбол и хандбал. Никой от отборите обаче не искал да отстъпи и се наложило да се играят едновременно и двете срещи. Така на терена имало 4 отбора и 2 топки.

19. Италианският вратар Гросо посъветвал по време на мач съдията да носи очила, за което и бил изгонен от терена. Оказало се обаче, че стражът всъщност има оптика, а реферът действително бил с лошо зрение. Заради това Дисциплинарната комисия взела решение, че думите на вратаря всъщност не са оскърбление, а рационален съвет. Всичко приключило без последствия за Гросо, а реферът си купил очила от магазина му.

20. В края на 50-те години италианските футболни съдии си спретнали двубой в Сиена. Всичко в мача вървяло нормално, докато във вратата на единия отбор не бил вкаран спорен гол. Тогава всичките 22-ма играчи се впрегнали да доказват правотата си. От дума на дума скандалът придобил такива размери, че се наложило да се намеси полиция.

21. В първенството на Гърция през 1978 г., където „Етникос” приел като домакин ПАОК, гостите открили резултата. Те обаче толкова дълго споделяли радостта си със своите привърженици, че не чули сигнала за подновяване на играта. Така домакините необезпокоявани изравнили резултата.

22. През 1891 г. ирландският футболен експерт Джон Пеналти предложил да се въведе 11-метров наказателен удар за груба игра или игра с ръка в наказателното поле на съперника. Първият такъв удар бил изпълнен именно в ирландската лига. След това в целия свят дузпата била наречена на неговото име – пеналти.

23. В испанския град Фуенте домакините приемали футболистите на „Гонша”. Само няколко минути обаче били достатъчни на гостите, за да поведат с 0:2. Тогава на полето, като в истинска корида, се появил разярен бик, следван от втори и от трети. Футболистите хукнали презглава, а главният съдия едва успял да се спаси в съблекалнята. Наложило се мачът да бъде отложен. По-късно обаче се оказало, че всъщност животните, подготвени за корида, били пуснати от местен запалянко, който не искал да гледа погрома на любимия си отбор.

24. Машинистът на експреса от Букурещ до Белград едва успял да спре влака пред изскочил на релсите човек от Югославия. Той рискувал живота си, за да не закъснее за футболен мач в Белград.

25. Поражението на Хондурас от Салвадор на 15 юни 1969 г. по време на квалификациите за световното първенство по футбол станало непосредствената причина за избухването на войната между двете държави. Двубоят дава началото на така наречената Футболна война, макар че подбудите за нея са били далеч по-дълбоки от една загуба на терена.

26. Известно е, че Лев Яшин не е бил само футболен вратар, но и хокеен. През 1953 г. той спечелил Купата на СССР по хокей и станал бронзов медалист във футболния шампионат на страната. Яшин получил предложение да се включи в хокейния отбор за световното първенство, но предпочел да се съсредоточи в другото си поприще.

27. На 20 март 1976 г. играчът на „Астън Вила” Крис Никол вкарал по два гола в противниковата и в собствената си врата по време на мача с „Лестър Сити”. Двубоят завършил при резултат 2:2 и с един-единствен голмайстор.

28. През 1939 г. по време на мача между виенския „Рапид” и германския „Франкфурт”австрийците вкарали 3 гола в последните 15 минути. Оттогава на домакинските мачове на „Рапид” публиката всеки път аплодира футболистите в последните 15 минути.

29. През 2002 г. английската звезда Дейвид Бекъм стана законодател на футболната мода, появявайки се на терена с прословутата мохиканска прическа „ирокез”. С нея играчът окупира първото място на класацията на водеща имиджова компания за 20-те знаменити спортисти, отличаващи се не само със спортните си качества, но и с оригинални прически. Година по-късно Бекъм отново попада в класацията, но този път на 12-о място. Преди него се нареждат вратарят Дейвид Сиймън с конската си грива, гологлавият тенисист Андре Агаси, червенокосият шведски футболист Фреди Люнберг, националите на Румъния, които се боядисали в жълто на Мондиала през 1998 г., и др.

30. Известни моделиери създадоха образцов гардероб на футболния гранд „Милан” за сезон 2009/2010, който е по последна дума на световните тенденции. При това те разработиха не само официалната линия в спортните облекла (Red), но се заеха и с представителния гардероб на играчите (колекция Black Club).

Неделин Петров