Ботев се завърна вчера на Колежа с концерт, официална церемония и първи мач след близо 10 години. Тимът за последно беше играл официален мач в своя дом през 2013-а година. 

Веселбата на Колежа започна в 15:30ч. с концерт с участието на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Д2 и Ансамбъл Тракия, а водещ беше Део. 

Започна концертът по повод откриването на КолежаСцената се намира зад трибуна юг

Ботев представи и новия си талисман, който се казва Бенкса и е канарче. Бенкса е кръстен на легендата на клуба Георги Славков - Бенкса, който един от тримата български футболисти ставали носители на Златната обувка и единственият играч на Ботев печелил едно от най-ценните индивидуални отличия във футбола.

Бенкса се казва новият талисман на Ботев

Вратите на стадиона отвориха в 17:15ч. и стадионът започна да се пълни постепенно, а пред входовете се извиха големи опашки. Мерките за сигурност също бяха на сериозно ниво. На входовете се извършиха обстойни претърсвания на всички фенове, а на 2 км. около стадиона във всички посоки имаше полицаи на всяка пряка. 

Колежа вече се пълни за откриването, опашки пред входовете

Ботев стартира със само един българин в състава - халф/бека Николай Минков, който изведе тима с капитанската лента. 

Ето ги стартовите състави на Ботев и Левски за първия мач на Колежа, Минков с капитанската лента

Стадионът беше открит официално на церемонията, която започна в 18:30ч. В нея участие взеха кметът на Пловдив Здравко Димитров, собственика на Ботев Антон Зингаревич, строителят на стадиона Илиян Филипов и председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Четиримата разрязаха лентата и официално откриха стадиона, а Зико подари на Зингаревич ключ за стадиона. Беше отслужен водосвет, а духов оркестър на Специалните части изпълни химна на България и "Тих бял Дунав". Най-успешният български футболист Христо Стоичков също уважи Ботев, като беше пуснато видеобръщение от Камата по случай откриването на стадиона.

Официално откриха Колежа с водосвет! Зико даде ключ на ЗингаревичДухов оркестър от Специалните части изпълни химна и "Тих бял Дунав"

След официалната церемония Ботев уважи и ветераните си, след като награди близо 40 от тях. Те получиха плакети от кмета на Пловдив Здравко Димитров, а посмъртно бяха почетени Динко Дерменджиев - Чико и Никола Щерев - Старика.

Ботев почетe ветераните на откриването на Колежа

Бултрасите направиха страхотна атмосфера още преди първия съдийски сигнал. В първата хореография на феновете участваха феновете по всички трибуни. На трибуна изток беше изписано "Добре дошли в ада" и бяха пуснати димки. На трибуна юг се появи транспарант с дявол, а отдолу пишеше "Днес вашият кошмар се завръща". Димната завеса забави началото на двубоя с 10 минути. 

Страхотна хореография на бултрасите за откриването на Колежа - "Добре дошли в ада" и димна завесаВижте хореографията

Не се размина и без инциденти и феновете на Левски скъсаха част от телената мрежа в гостуващия сектор, както и част от плексигласа. До по сериозни инциденти обаче по време на двубоя не се стигна.

Феновете на Левски скъсаха част от мрежата, запалиха пожар в сектора за гости

На полувремето за първи път в България се проведе и светлинно шоу по време на футболен мач. В него участваха феновете, които пуснаха светкавиците си, ,както и новото осветление, което правеше различни ефекти. Преди началото на втората част дронове изписаха 1912 и Колежа.  

Вижте светлинното шоу на полувремето на Ботев - Левски, изписаха Колежа във въздуха

Шоуто по трибуните продължи с втората част от хореографията, която включваше мощна факлеада от трибуните изток и юг, както и над 5-минутна заря. Хореографията беше, след като второто полувреме беше стартирало и това наложи спирането на двубоя за 15 минути и това донесе и 15-минутно продължение на двубоя. 

Заря и димна завеса за второто полувреме на Ботев - ЛевскиДвубоят беше прекъснат за около 15 минути

Феновете направиха страхотна атмосфера по трибуните, но не останаха никак доволни от играта на Ботев, след като тимът загуби с 0:1 първия мач на новия стадион. Тимът създаде едва чисти положения за целия мач - пропуск отблизо на Антоан Бароан, който на празна врата уцели греда и далечен удар на Минков, който затрудни Андреев. Левски успя да реализира единствения гол в 65-та минута чрез Рикардиньо. Тимът имаше и още няколко чисти положения през второто полувреме. 

Страхотна атмосфера и 18 000 на първия мач на Колежа от почти 10 години, но Левски развали празника на БотевЛевски спечели двубоя с 1:0

След края на двубоя треньорът на Ботев Бруно Балтазар заяви, че тимът е допуснал елементарен гол и разбира, че феновете не са доволни от представянето на отбора. 

Балтазар: Допуснахме нелеп гол, напълно съм наясно какво искат феноветеТреньорът на Ботев след поражението от Левски.

Треньорът на Левски Елин Топузаков оцени атмосферата и си пожела да има повече такива стадиони в България. Топузаков съжали, че Левски не е вкарал още един гол. 

Топузаков: Великолепно е да играеш пред такава атмосфера, съжалявам, че не вкарахме втори голТреньорът на Левски след мача с Ботев

Феновете на Ботев не останаха никак доволни от продукцията на отбора и скандираха "Всички вън" след края на двубоя. Тимът продължава да е без успех в 6 поредни победи, последната победа е от 4 март. Освен това "канарчетата" още не са си осигурили оставането в групата два кръга преди края на редовния сезон и може да играят в групата от 11-то до 16-то място за оцеляване. 

Феновете на Ботев бесни след продукцията срещу Левски"Всички вън" проехтя за втори пореден домакински мач на тима

Така за Ботев предстои много важна седмица с гостуване на Пирин в четвъртък и домакинство на Лудогорец в неделя. Много е вероятно две загуби в тези срещи да прати тима в групата за оцеляване, с което сезонът на тима може да стане още по-лош. Преследвачите Ботев Враца и Берое е 4 и 5 точки, но Берое играе в момента с Пирин и ако победи разликата ще стане едва 2 точки - два кръга преди края. 

Хубавата новина за бултрасите е, че тимът най-накрая се завърна у дома след 10-годишни мъки.