Министерският съвет, който е гласувал Истанбулската конвенция, би следвало да има забрана да посещава храмовете на Българската православна църква. Това смята бившият предстоятел на храм-паметника "Александър Невски" архимандрит Дионисий.

"Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Екатерина Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата", настоя той пред Нова тв.

А Истанбулската конвенция, чиито спорни текстове ще бъдат обсъдени в на широк дебат днес, предстои да бъде гласувана и в парламента. На дискусията днес ще присъстват депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти.

Докато се провеждат дебатите, пред прозорците на Народното събрание ще се проведат два протеста – в защита и "против" Истанбулската конвенция, пише dnes.bg. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенцията. В нейна подкрепа те организират и демонстрация в градинката между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По същото време обаче има организиран и протест против Истанбулската конвенция пред Народното събрание. Митингът ще призове президента Румен Радев за дебат по темата.

"Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с Конституцията, с международни договории, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро освен да призове народните представители", добави отец Дионисий.