Шест години след въвеждане на пълна забрана за пушене на закрити обществени места вицепремиерът Валери Симеонов реши да възкреси дебатите по темата. През седмицата той разбуни духовете с няколко интервюта, в които предложи връщане на стария режим в заведенията – със салони за пушачи и непушачи. Предложението за промяна в Закона за здравето ще бъде внесено в парламента от партията му "Национален фронт за спасение на България". Аргументът на Симеонов е, че законовата норма масово не се спазва, заради което е добре да бъде „смекчена”.

"Когато една законодателна мярка е лишена от сериозен смисъл, няма как да просъществува", коментира вицепремиерът, според когото пълната забрана е била приета заради желанието "да се харесаме на нашите нови европейски партньори", но същевременно е силно ограничителна и не се спазва. Масово се пушело дори в парламента. Затова идеята му е отново да се върне старият режим на забраната, при който в заведенията има обособени зали за пушачи и за непушачи, както и да се посочат конкретни изисквания за вентилационните им системи. Така щяло да се постигне ограничаване на въздействието на тютюневия дим върху непушачите, тъй като щяло да има помещения за пушене с много по-добра вентилация.

Предложението обаче раздели обществото. Лекарите се обявиха твърдо против и заплашиха с протести. Хора от туристическия бранш предупредиха,  че връщането назад  ще попречи на България да се превърне в предпочитана дестинация за семейна почивка. Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов определи отмяната на забраната за пушене в заведенията като проява на стокхолмски синдром. "Това е все едно да поискаме да се разреши официално употребата на алкохол при шофиране, защото има някакъв процент от хора, които си позволяват да шофират пили. Да се поддаваш на натиск, оказван от пушачите, които на практика ти вредят, е равносилно на това да се припознаеш с хората, които са те отвлекли", смята Веселинов.  Собственици на заведения обаче подкрепят Валери Симеонов и смятат, че залите за пушачи ще помогнат на бизнеса.

TrafficNews.bg потърси мнението на пловдивски ресторантьори. Ето какво мислят от бранша под тепетата:

 

Невена Барбова,  ресторант „Гастроном”: 

Като цяло съм против връщане на пушенето. Ако трябва да инвестирам в зала за пушачи, няма да го направя. По времето, когато бе въведена предишната наредба, аз имах само открити обекти на морето, но мои познати инвестираха в зали по 20-30 хиляди лева, които реално се използваха шест месеца. Освен това хората вече са свикнали с мисълта, че спокойно могат да отидат на ресторант с децата си и когато се приберат, дрехите и косите им да не миришат на цигари. Наредбата трябва да се спазва и за много хора това е приемливо. Не знам как стоят нещата по малките кръчми и нощните барове, но повечето интелигентни и възпитани хора спазват забраната. И вместо да се връща старият режим, е редно да се следи стриктното й спазване. Аз съм пушач и когато ми се налага да пуша, излизам навън. Чужденците също приемат много добре ограничението. Все пак Пловдив се посещава от много чужденци. Виждала съм дори руснаци, които се хранят на открито, да стават от масата и да отиват встрани, за да запалят цигара. Това е добре дори от гледна точна на хигиена и уважение към храната. За мен това, че наредбата не се спазва, не е аргумент за връщането на стария режим, а оправдание на първолак. Според мен това е политически ход, а не сериозни намерения. Не смятам, че старият режим ще бъде възстановен.      

 

Тони Симидчиева, ресторант „Одеон”:

Отрази ни се финансово, но не заради забраната, а поради повсеместното неспазване на наредбата. Когато пушачите избират заведение, избират това, в което се допуска пушенето. И това се отразява на финансовия резултат на тези, които спазват наредбата. Затова, след като едни я спазват, а други не, по-добре е да има зали за пушене. Така условията ще бъдат еднакви. Иначе, ако правилата са за всички, аз съм против пушенето, но тъй като това е невъзможно, по-добре е да има обособени места.

 

Бойчо Гинов, собственик на верига ресторанти „Даяна”:

Загубите ни са доста сериозни заради това, че не се пуши в заведенията. Направихме първоначално инвестиции, след което тези инвестиции останаха в небитието. В моето заведение не се пуши и никога не съм си позволявал да нарушавам забраната. В много от заведенията обаче се допуска цигарен дим. И откровено признавам, че ако нещата продължат по този начин, аз също ще направя всичко възможно да се пуши и в моето заведение. Защото търпя големи загуби през целия зимен период. Влизат хора и щом разберат, че не се пуши, си тръгват. Аз много държах да се спазва забраната, не ми беше приятно да имам конфликти с институциите, но това ми донесе огромни загуби. Ако забраната се спазва навсякъде, загубите няма да бъдат такива. Но не е нормално на едни места да се пуши, на други – не. А и самата наредба според мен ограничава правата на хората. В Германия също има зали за пушачи. В Австрия наредбата въобще не успя да проработи. В Швейцария с референдум отхвърлиха забраната. А в България дори на аерогарата няма кабинка за пушачи, което е смешно. Аз съм за това да има зали за пушачи и зали за непушачи, макар и наново да трябва да правим инвестиции.  

 

Надя Крумова, управител на ресторант „Хемингуей“ :

Ако трябва да бъда максимално обективна, не смятам, че е редно да се връща старият режим. Наистина преживяхме огромно сътресение и на правихме огромна инвестиция, не само аз, но и всички ресторантьори, за да пригодим зали за пушачи, които реално използвахме по-малко от година. Към настоящия момент обаче не мисля, че е необходимо да се връща старият режим.  

 

Николай Боруков, шеф готвач на ресторант „Сол и Пипер”:

Абсолютно съм съгласен с връщането на стария режим. Не е имало бизнес, който да не е ощетен от новата наредба. Това, че няколко ресторанта толерираха пушенето вътре, се отрази негативно на целия бранш.

 

Георги Найденов, собственик на бар „Енканто”:

Редно е да се върне старият режим и заведенията да бъдат разделени на салони за пушачи и непушачи. Но не мисля, че това ще се случи. Преди години вложихме сериозни суми в изграждането на инсталации за пречистване на въздуха и в момента те стаят неизползваеми. С въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене претърпяхме големи загуби, доста колеги фалираха. Сега само тормозим клиентите. Те излизат да пушат навън, но не се връщат. Ако се промени законът, това ще помогне на бизнеса.   

 

Николай Драгинов, съсобственик на ресторант „Рахат тепе”:

Трябва да се върне старият режим и да се въведе патент за залите за пушачи. Така и държавата ще е добре, и ние ще сме добре. Всички ще са добре. Парите от патента могат да бъдат използвани в здравеопазването, където парите никога не достигат. Може да се измислят различни варианти за заплащане – на квадратура или на стол. В Австрия тотално се връща тютюнопушенето. В Германия има зали за пушачи и непушачи. В много европейски държави се въвежда такава платена услуга. Искаш зала за пушачи със 100 места – плащаш 10 хил. лв. годишно например. Искаш да е 50 места – плащаш 5 хил. лв. Също тази зала трябва да е втора подред. Например тоалетните трябва да бъдат в залата за непушачи. Така че да не се налага непушачът да мине през помещението за пушачи. Несериозен е аргументът да се отмени наредбата, защото не се спазва. Но това е факт – тя не се спазва. Много собственици на заведения са прочели закона внимателно и са изградили обектите си така, че в тях да се пуши. Така се получава, че направихме закон, но той не работи, защото има вратички.   

 

Христина Маринова, управител на бирария „Йегерхоф”:

Ние сме против пушенето в заведението. Твърдо цялото ръководство заставаме зад идеята да не се пуши вътре и това не се е  отразило отрицателно на бизнеса. В нашите заведения не се прави изключение от наредбата и не позволяваме нарушения. Хората свикнаха и са много доволни. Дори и пушачите го възприемат положително, защото въздухът в заведението е различен. Несериозен е аргументът, че наредбата трябва да отпадне, защото не се спазва. Говори лошо за държавата.