Докъде стигнахме и имаха ли резултат случаите по които работихме през 2023г.? Вижте втора част на разследванията на GlasNews, които излъчихме през изминалата година в рубриката „Glas с Тина Ивайлова“:

 

В първа част на нашия обзор видяхте как зад Хипократовата клетва стоят злоупотреби за милиони.  Припомнихме ви също и как работи и към днешна дата още един бизнес за милиони - телефонните измами. Показахме ви нова схема за разпространение на наркотици. Видяхте също и разказите за болката и страха от първо лице, на жертвите на домашно насилие. И още във видеото: Разследванията на GlasNews през 2023г. -Част 1

Разследванията на GlasNews през 2023 г. - Част 1. ВИДЕО

През 2023 г. в поредица от разследвания ви показахме също:  как пътища за над 5 милиона лева по европейски проект по  Програма за развитие на селските райони не са довършени три години, след като е спечелен проекта. Стана ясно, че извършеният ремонт е направен некачествено, а според експерти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните райони в страната ни-община Бойчиновци.

GLAS с Тина Ивайлова: Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни?5 млн. лв. европейски средства са отпуснати за ремонта за пътищата в град Бойчиновци и три околни села

Разказахме ви как пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски проект за над 5 милиона лева по Програма за развитие на селските райони, като е направено авансово плащане с ДДС за  над 3 милиона лева от Държавен Фонд –„Земеделие“. Стана ясно че за същия период в който е удължен проекта заради лоши метеорологични условия са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация.

„GLAS с Тина Ивайлова": Още сигнали за злоупотреби в община БойчиновциРазследване- Част 2: На ход са институциите

Ден след като излъчихме нашето разследване, експертите от ДФЗ „Държавен Фонд- Земеделие“ пристигнаха на място, за да установят колко качествен е ремонтът на пътищата дотук по проекта за 5 милиона лева.

Резултатът: Година след нашето разследване и европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавен фонд Земеделие поискаха да им бъдат върнати над 3 милиона лева, парите дадени за изпълнение на проекта за ремонт на пътищата в общината.

„GLAS с Тина Ивайлова": Защо Европрокуратурата разследва община Бойчиновци? ВИДЕО

И година по-късно, отново ви показахме как изглеждат пътищата в Община Бойчиновци, които трябваше да бъдат ремонтирани с отпуснатите авансово европейски средства. Видяхте, че не е необходимо дори да изписваме кадрите с: „преди“ и „сега“. В същото време кметът на община Бойчиновци положи клетвата си за 4-ти мандат.

При претърсванията от разследващите в кабинетите на общината, освен документи, свързани с европроекта, бяха иззети и такива заради които в ОД на МВР Монтана е образувано досъдебно производство за документно престъпление. Открити  бяха също и  17 молби за напускане на служители на общината. Молбите са подписани, но са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински служители, които  работят в Социалния патронаж, които разказаха, че са били принуждавани да подписват с мотива-цитирам: „за лоялност към кмета“. Така от лоялност всички служители подписали, без директора на патронажа, за която вече ви разказахме, че няма необходимият ценз да бъде директор.

Разказахме ви също как освен с молби за напускане без дати, в община Бойчиновци уволняват и по други начини. Достатъчно е само да не си гласувал „правилно“ на изборите.

Честни ли бяха изборите в Бойчиновци? Показахме ви кадри на изоставени къщи, в които живеят хора, но само  по изборите.  Най-фрапиращ обаче беше случаят с юриста  на община Бойчиновци -Красимира Атанасова, която е и член на Общинска избирателна комисия и е регистрирана в дома на временно изпълняващия длъжността кмет и секретар на кмета на общината-Ирена Томова.

В момента Красимира Атанасова все още е юрист на община Бойчиновци. Все още общински съветник е и Росен Русинов, който има две присъди-за купуване на гласове и за този побой над учител.

За всички случаи, които ви разказахме в поредицата от разследвания  сме сезирали компетентните институции и по всички тях се работи. Резултатът, предстои да разберем. Предстои да разберем също и какъв ще бъде резултатът от разследването на Европейската прокуратура.

През изминалата година отново по зрителски сигнал  потърсихме  отговори и за това:  Може ли да бъде обявена обществена поръчка за изпълнение на нещо, което вече съществува и е направено? Оказа се, че в Кърджали може.

„GLAS с Тина Ивайлова": Може ли да бъде обявена обществена поръчка за нещо, което вече е направено? ВИДЕО

Обществената поръчка за която ви разказахме е на стойност над 500 хиляди лева. С екипа ни установихме, че дейностите заложени в  нея, вече са изпълнени още преди обявяването й. Това се случва преди да протече процедурата по избор на изпълнител, както и преди да е подписан договор с избрания изпълнител. Нещо повече дейностите, които вече са изпълнени препокриват с точност строително монтажните работи и техническите спецификации заложени в поръчката.

Видяхте кадри от жилищен комплекс в квартал на град Кърджали. Стана ясно, че края на миналата година/2022г./ е обявена обществена поръчка за близо 520 хиляди лева за изграждане на обслужваща улица от уличната мрежа в този квартал. Обществената поръчка е обявена на 30 декември, 2022 г. Решението за избор на изпълнител е от март - 2023 г. Разбрахме обаче,  че по-голямата част от зададените дейности по обществената поръчка са извършени месеци преди да бъде избран изпълнител. Получихме снимков материал от наши зрители за това и проверихме на място дали това е така.

Установихме също, че въпреки, че все още няма влязло в сила Решение за определяне на изпълнител на обществената поръчка и няма сключен договор, по-голямата част от описаните в документите работи  вече са изпълнени. От всички заложени количества и работи в обществената поръчка, единствено не е поставена асфалтовата настилка.

От пресцентъра на общината не отговориха конкретно на нито един на зададените от нас въпроси.

По казуса сезирахме Агенцията по Държавна  финансова инспекция, а експертите от своя страна се ангажираха, че ще извършат проверка.  

Резултатът: След проверка на експертите от АДФИ, обществената поръчка беше прекратена.

През 2023-та година тръгнахме по следите и на друг зрителски сигнал. Изпратихте ни снимков материал на плажа „Робинзон“- преди и сега. С екипа ни потърсихме отговори на  вашите въпроси: Защо един от най-красивите плажове по българското Черноморие изглежда различно от преди години? Кой е поставил бетон и къде са институциите?

"Glas с Тина Ивайлова": Победи ли бетонът един от най-красивите български плажове?Плаж „ Робинзон", който се намира между Свети Влас и курорта „Елените", изглежда съвсем различно от преди години

Видяхте плажът „Робинзон“, или каквото е останало от него. Показахме ви също фотографии и сателитни снимки как е изглеждал през годините и как изглежда сега. От кадрите ясно се вижда, че голяма част от плажната ивица, сега е бетонирана.

Стана ясно, че имотите и този комплекса, които се намират непосредствено до плажа „Робинзон“- на първа линия са  собственост са на бизнесмена и общински съветник от Несебър - Венелин Ташев. Преди няколко години купува комплекса заедно с ресторант „Робинзон“, който е на плажа и е носил неговото име.

По това време Ташев с решение на Общински съвет  купува още 416 квадратни метра земя на първа линия на плажа от община Несебър като част от парцел, в който след сделката с „Мултигруп“ става съсобственик с общината. От документа разбираме, че ги купува за сумата от 35 хиляди 474 лева, или за скромната сума от 100 лева на квадрат без ДДС. Самият Ташев твърди, че всичко  е „заварено положение“.

От справка в  информационната мрежа за защитените имоти видяхме, че въпросните парцели, собственост на Венелин Ташев се намират и в защитена зона, дейности в която се извършват, ако е допустимо, само със специално становище или разрешение от Министерството на околната среда и водите. От кадрите ни ясно се вижда, че в единия от имотите е променена цялата структура, изсечени са изцяло храстите и дърветата, като на тяхно място в момента има изкопи и път.

Веднага след като излъчихме нашето разследване, прокуратурата се самосезира и започна проверка. След наши запитвания проверки започнаха и експертите от МОСВ, МРРБ, РДНСК и община Несебър. Какъв е резултатът и какво ще предприемат институциите? Продължението  очаквайте през 2024 г. във втора част на нашето разследване -„Море и бетон“.

През изминалата година ви срещнахме също с десетки хора, които разказаха, че са измамени от жена, която се представя за служител на ГДБОП. Представя се също с различни имена. От разказите на потърпевшите разбрахме, че тя се внедрява в различни социални групи и по ред причини иска пари "назаем" от хората, след което често не им ги връща.

"GLAS с Тина Ивайлова": Измами за стотици хиляди от жена, представяла се за служител на ГДБОП ВИДЕО

Стана ясно, че жената която се представя за антимафиот от ГБОП, е бивш дългогодишен служител на Агенция „Митници“. Представя се с различни имена, но истинското и име е Ралица Василева. По данни на МВР срещу Ралица Василева има подадени десетки жалби в почти всички РУ в София, също и в областта. Тя не отрече тези факти, а напротив.

Стана ясно също, че в Седмо РУ срещу Ралица е образувана  преписка за обсебване, която е предадена на Софийска Районна прокуратура. В 5 РУ е образувана и друга преписка, която е прекратена от прокуратурата. В други от случаите дори са заведени дела, които са прекратени. Показахме в десетки потърпевши и чухте техните истории.

Уговорката ни с Ралица Василева беше, когато се срещнем с хората, тя да даде нейната гледна точка  за всеки един от случаите. Ден след нашата среща обаче, тя смени личната си карта и замина за Германия и шест месеца по-късно още е в неизвестност. Междувременно преди да замине потърси начин, чрез частния детектив Мартин Манев, да подкупи екипа ни и да спре предаването.

След нашата намеса прокуратурата се самосезира и започна проверка, а прекратените дела бяха възобновени. Ще бъдат ли повдигнати обвинения на Ралица? Продължаваме да следим този случай и през 2024 г.

Продължаваме да работим и по случая в Цалапица, който вдигна на бунт стотици хор заради жестокото убийство на Димитър Малинов. Близки, роднини и приятели на момчето не вярват, че братята близнаци са само укриватели, а не и съучастници в жестокото престъпление. Защо беше убит Митко? Колко и кои са неговите убийци? Трябва ли да бъде направен нов следствен експеримент? Тези въпроси все още са без отговор.

Със заповед на министъра на МВР дисциплинарно бяха уволнени са бившият директор на ОДМВР-Пловдив - старши комисар Васил Костадинови и началникът на районното управление в Стамболийски - главен инспектор Ангел Керпиев. Временно отстранен от длъжност е и инспектор Дамян Капов.

В първа част на нашето разследване ви разказахме и показахме събитията от 20-ти юли. Тогава, когато Митко излиза от вкъщи и никога не се прибира. Минути преди това Митко си е писал едновременно с двама души - с непълнолетно момиче, с което имат тайна връзка и с Борислав Динков.

Илинден за Митко: Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕОРазследване 1-ва част

Показахме ви и кадри, от които ясно се вижда, че Митко не е убит на мястото, което посочват братята Борислав и Валентин.

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство (II част)Нови кадри, изчистени с помощта на експерти, както и ключов свидетел

Противоречивите показания на близнаците Динкови не дадоха яснота за мотива на жестокото убийство. Очаква се такава да има след разпита на Рангел Бизюрев, който бе задържан близо четири месеца след като бе обявен за издирване. След неговата екстрадиция и от неговите показания ще стане ясно също укриватели или съучастници са Борислав и Валентин Динкови? А, ние продължаваме да следим и работим по случая!

През 2024 г. с екипа ни ще следим резултатите по всички казуси, за които ви разказахме. Ще продължим да работим и по вашите сигнали, в търсене на истината.