Три месеца след убийството на Митко от Цалапица, разследването по случая зацикля. Все още няма следа от издирвания Рангел Бизюрев. В същото време прокуратурата повдигна обвинения за укривателство на Валентин и Борислав Динкови, а това от своя страна доведе нова вълна от протести в селото. Близки, роднини и приятели на Димитър Малинов не вярват, че братята близнаци са само укриватели, а не и съучастници в жестокото престъпление.

Защо беше убит Митко? Колко и кои са неговите убийци? Трябва ли да бъде направен нов следствен експеримент? За всичко това разказваме сега във втора част на нашето разследване:

Три месеца, след жестокото убийство в Цалапица мерки са взети  по отношение на полицаите, които работят по случая в първите дни. Със заповед на министъра на МВР дисциплинарно уволнени са бившият директор на ОД МВР-Пловдив - старши комисар Васил Костадинови и началникът на районното управление в Стамболийски - главен инспектор Ангел Керпиев. Временно отстранен от длъжност е и инспектор Дамян Капов, съобщава GlasNews.

Според адвокат Антоанета Николова, която представлява почерненото семейство, при такива случаи първите дни са най-важни.

„Трябвало е да снемат записи от всички камери, не журналистите да им събират записите от камерите. Не Атанаска Бакалова да се моли да й бъдат свалени. Центърът на Цалапица е целия в камери, какво им е коствало да съберат тези доказателства? Когато не го направиш това навреме, тогава когато паниката им премине, когато не са задържани веднага, когато им се оставя време те да се уговорят какво да лъжат взаимно, на кой да прехвърлят вината, тогава вече идва трудното. Те имат право да лъжат. Те се защитават,  те са обвиняеми-всичко могат да казват. И на хората е трудно да бъде обяснено, как единия, който го е ударил, нали това се тиражира, как той е убиец, а този, който седи там вкъщи или гледа и този, който зарови трупа и сложи отгоре строителните отпадъци, той е нещо друго. Нещо много по-мъничко и ще бъде наказан по-лекичко. Ти, за да присъстваш там, ти да помагаш, да ровиш, да буташ трупа, да укриваш следи, да бършеш, да гориш дрехи, майка ти и баща ти и те да помагат. Какво е това? Ти си съпричастен към това деяние. Ти си съучастник в него. Ти участваш така, че да бъде прикрито убийство, да бъде прикрито едно зверство.“,  казва адвокат Антоанета Николова.

В първа част на нашето разследване ви разказахме и показахме събитията от 20-ти юли. Тогава, когато Митко излиза от вкъщи и никога не се прибира. Минути преди това Митко си е писал едновременно с двама души - с непълнолетно момиче, с което имат тайна връзка и с Борислав Динков. Стана ясно, че Борислав също е харесвал това момиче и също тайно си е пишел с нея.

„Тези, които знаят, че Митко ще си ходи на другия ден са Я.Г. и Борислав.“, казва майката на убитото момче-Атанаска Бакалова.

Малко преди 23.00 часа чатовете с  Борислав и момичето спират и Митко излиза от вкъщи.

„-Извикан е, излязъл е…Преоблякъл се е.“, допълва Атанаска Бакалова.

„Самият звук на резето и се чу. И се чу разговор по телефона като каза: „Ей, сега идвам. Излизам.” И след това нищо повече не се е чу, защото отиде в обратната посока, където нормално излиза- надолу по улицата. Тук е прекалено тихо, много малко вероятно е нещо да се е случило и да не се чува, защото разстоянието е 50-60 метра навътре в улицата.,“ спомня си съседът Рангел Пърчев.

По време на следствения експеримент Борислав  посочва, че всичко се е случило пред дома на Андриан Тонев. Собственикът на имота в посочения период е бил в дома си.

„Не може да е станало тук. Ако е станало тук, ето виждаш, че кучето лае постоянно. Няма как да стане. До 00:30часа съм бил вътре. Няма логика да казват, че е тука. Когато ги докараха тук, Борислав показа, че тук е Рангел е удрял Митко. Тук лампите светят постоянно.“, обясни Андриан Тонев.

„Единствената осветена къща, където човекът си живее, там на имотната граница. Тоя бой посред нощ, той не е бил бой с мълчание и с удари. С викове, как никой нищо не е чул? Не да ми обясняват те как били Митко на 80-70 метра, където е пълно с кучета.И никой не е разбрал. Само, че тази уличка не е площада до пощата, към който има видео наблюдение, а е навътре, където няма никакви камери. Просто трябва да има желание да бъде повторен този следствен експеримент, което няма да коства абсолютно нищо, освен едно ходене до Цалапица. Нищо повече. Да се направи така, както е до стълба, а не там, където им показват те.,“ допълни адвокат Тонева.

От кадрите от охранителните камери, които изчистихме с помощта на  експерти се виждат хора  на около 70-80 метра от мястото, което посочва Борислав в следствения експеримент.  Вижда се и тяло на земята.

В обясненията си, които сменя няколко пъти, Борислав твърди, че само Рангел е бил Митко. Ударил го е областта на корема 3-4 пъти, следват удари тип ъперкъти, и още с колене в областта на гърдите. Всички, които познават Рангел знаят, че той няма боксьорски умения и не знае значението на термина ъперкът.

Свидетелските показания, данните и кадрите, предоставени от нас обаче, не са достатъчни на разследващите и отказват да направят нов следствен експеримент. Затова адвокатът на почерненото семейство поиска това от Окръжна прокуратура -Пловдив с официална молба.

„Абсолютно необяснимо е за мен това упорство и тоя инат. Защото аз съм си хванал една версия, на мен ми е добре да я избутам там в съда, да влезе обвинителния акт и това е. Истината трябва да излезе наяве. Къде е бито момчето? Защо братята Динкови посочват друго място?  За мен не е нормално да прегърнем всичко ей така доверчиво, което те ни казват, че е така, защото виждате ли те са задържани, и си казват истината момчетата. Трябва да се проверява всяка една версия. Всеки може да сгреши, но когато не проверяваш нещо, за което имаш обективни данни, че може да е вярно, означава, че не си вършиш работата.“, обясни адвокат Николова.

Адвокатът  на семейство Динкови-Светлана Званчева, отказва интервю преди делото на 25 октомври. Прави впечатление фактът, че синът й е действащ  полицай   в едно от районните в Пловдив. Търсим семейство Динкови и в дома им, но не ги откриваме. За пръв път след убийството на Димитър Малинов, говори бабата на задържаните Валентин и Борислав -Бойка Динкова.

 

Б.Динкова:- Искрено съжалявам за момчето. Никак не е лесно на майката, но не е първото момче, което е убито. Много други деца има убити, такава сензация видяхте ли някъде, по София и т.н? Това е пълен цирк на Атанаска. Аз не мога да повярвам, че тая майка жали. Тя е тръгнала с маршова стъпка тук да върви и да вика по тая фуния. Не мога да повярвам, че тая майка жали.

-В случая тези протести почнаха от това немарливо разследване, което се проведе.

Б. Динкова:-Защо да е немарливо? Аз мисля, че съвсем нормално се водят нещата.

-Борислав не го ли е бил?

Б. Динкова:-Не. Той се кълне пред майка си и казва: „Майко аз не съм го докоснал.“ Не съм чувала да се бие, не знам. Аз мога ли да кажа, аз вечер не излизам с тях.

-Т.е не са такива, каквито ги виждаме по социалните мрежи, клиповете, които публикуват?

Б. Динкова:-Не мога да кажа, че са такива, да. Те са избрали най, най.., да качат някоя хубава снимка. Какви са тези снимки дето ги качват, където тренират и т.н

-Вие вярвате ли, че вашите внуци са съучастници в това жестоко престъпление?

Б. Динкова:- Не, не мога да повярвам това нещо. И все пак не съм била там, нищо не мога да кажа.

-Сега ходите ли им на свиждания?

Б. Динкова:-Ходя им на свиждания, да.

-Какво казват те?

Б. Динкова:- „Бабо ние сме невинни” и така са казали и в показанията.

- Да, но те са противоречиви тези показания, сменят си ги няколко пъти?

Б. Динкова:- Това са думите на Атанаска.

- Не, ние сме ги видели тези показания.

Б. Динкова:- Не съм била там, не знам какви показания са давали.

-Казват, че имало свидетел, че Валентин е бил цял ден на работа в сервиза и после вечерта си е бил вкъщи, гледал е филм. Не е излизал никъде, след като брат му се е обадил.

Б. Динкова:-Да, така разбрах и от сина ми, че цял ден е помагал на баща си и даже си е бил легнал, когато Борислав му се е обадил. Това го знам от сина ми.

- А  кой е свидетел на това нещо?

Б. Динкова:- Аз казвам, че мен ме нямаше. Нищо не мога да кажа.

-Как са сега те?

Б. Динкова: -Те вече са в затвора, как да се чувстват? Как да Ви кажа, не се чувстват много приятно, не може да им е хубаво там.

- А съжаляват ли?

Б. Динкова:-Съжаляват, разбира се. Разстроени са и двамата. Особено Валентин.

-Борислав е бил приятел с него?-

Б. Динкова:-  Борислав, да. Доколкото разбрах е бил приятел с това момче, даже и не го познавам. Нито го познавам, нито съм го Б. Динкова:виждала това момче и нищо не мога да кажа за това момче. По снимките го гледам, че е хубаво момче, добре облечен, си задавам сама въпроса така хубаво, елегантно момче на 24 години с какви финанси живее и как се облича? Майка му не взима заплата, баща му също. На такова младо момче минимум 1000 лева му трябват на месец.

-На вашите момчета толкова ли им трябват?-Те работят моите момчета. Борислав е ходил на полето. Берат ябълки и ходи, и работи. И Борислав е работил, и Валентин е работил. Баща им толкова строго ги гледа, че даже като малки ги шамаросваше, съм участвала и съм казвала, че така не се възпитават деца с бой и т.н. Шамаросвал ги е, не че ги е бил като всеки родител. Но той ги държеше много изкъсо…

На 25 октомври Районен съд -Пловдив ще гледа делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови. На тях са им повдигнати обвинения за укривателство. Продължаваме да следим този случай!

Очаквайте скоро на сайта на GlasNews целите интервюта с Бойка Динкова, адвокат Антоанета Николова и криминалните психолози Тодор  Тодоров и Даниел Генков.

Илинден за Митко: Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕОРазследване 1-ва част