„По-доволен съм, че вдигнахме парите на общинските служители, които трябва да имат подобаващо възнаграждение.  Не може вторият град по големина в България да взимат едни от най-ниските заплати в страната, а да искаме качествена услуга. Дори след вдигането пак не са достатъчно високи”, каза кметът Здравко Димитров след днешното решение на Общинския съвет.  С него заплатата на градоначалника стана 3350 лева, а на районните кметове 2210 лева. Зам.-кметовете също ще получат голямо увеличение, тъй като са вързани към заплатата на кмета. Това важи и за заместниците на районните кметове. Между 10 и 15% пък се вдигат парите на общинските служители.

Запитан защо не е бил в залата при гласуването за увеличението на заплатата, кметът отговори, че е имал личен мотив. Искал да помогне на негова позната, която е високо поставена в държавата и има нужда да бъде приета в болница.

Една от дискусионните теми – за кредита, който иска да тегли Община Пловдив за големите си проекти, Зико каза, че тепърва ще има разговори. Освен с Европейската инвестиционна банка, се преговаряло с още няколко финансови институции.

„Имахме среща миналата седмица с различни банки. Илия Кирчев преговаря.  Ще видим кои са приоритетните обекти.  Отделно трябва дали е необходимо да се тегли, колко да той и за какво да се изхарчи. Пак казвам -  не е задължително и на всяка цена. Въпросът е, че само с нашия бюджет не знам какво ще можем да изпълним и как ще се развиваме”, каза кметът.

Вдигнаха заплатата на Зико, той не присъства на гласуванетоВдигнаха възнагражденията на общинските служители между 10 и 15 процента

Вдигат заплатата на Зико до 3350 лева, ще настъпи ли ефектът на доминото в Общинския съвет?През миналия мандат не се вдигна заплатата на градоначалника заради опасения от 500 хил. допълнителни разходи