Предложение от Постоянната комисия по бюджет и финанси  иска да вдигне кметската заплата до 3350 лева, както и на районите кметове по 800 лева. В момента кметът на Пловдив се разписва за 1500 лева, което е обидно малко, като районните кметове са с 1400 лева, като само този на „Западен“ взима 1262 лева. Нетните им възнаграждения пък са по-малко от 1000 лева, което е повече от малко.

В мотивите на комисията е записано, че предложението за вдигането на кметската заплата, по никакъв начин няма да натовари бюджетът, тъй като тези пари са от държавата. Таванът за градоначалниците на големите градове в момента е колкото министерската – 4600 лева. Единствено обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова я взима.

Предложението не идва от администрацията, а от самите съветници, които са в комисията по финанси. То обаче трябва да се гласува с най-малко 26 гласа. Самият Димитров бе заявил преди време, че не е морално да си вдигне заплатата, в година, в която се вдигат данъците. Той обаче ще трябва да се съобрази с решението на общинарите.

Дали обаче с вдигането на заплатата на кмета, няма да се вдигнат и заплатите на общинските съветници, които са обвързани с нея?  През миналия мандат Иван Тотев искаше да вдигне кметската заплата, но тогава заяви, че ще настъпи ефекта на доминото и така бюджетът на града ще трябва да плати още 500 000 лева заплати за общинарите.

В закона ясно са упоменати как се определят възнагражденията на общинарите. В ЗМСМА пише, че председателят на Общинския съвет взима до 90% от заплатата на кмета. Отново в Закона за местното самоуправление е записано: „Общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет и на неговите комисии. Размерът на възнаграждението се определя с решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой съветници“.

В момента парите, които взимат се определят от Правилника на Общинския съвет. Те са 20% на заседание от заплатата на председателя на местния парламент и още 2% за участие в комисии. Допълнително, всеки общински съветник има право на представителни разходи до 50% от заплатата на Общинар номер 1.

Сега те взимат по 269 лева за една сесия и по 26 лева за участие в комисия, а представителните разходи за приемни,ток, гориво и т.н. са на обща стойност около 700 лева.

Всеки месец, без летния има по две сесии на месец, като така общинарите си докарваха около 1300 лева.

Оказва се обаче, че в Пловдив няма да настъпи това домино и заплатите на свъетниците и председателя да се вдигнат със 100%. Причината е, че поправката на закона е от 2014-а година, където се определят процентите на шефа на местния парламент. Последното решение на местния парламент пък е от 2012 година. Тогава заплатата на шефа на местния парламент е бетонирана на 1350 лева, без в нея да фигурират проценти. Така независимо от кметската заплата, председателят няма да получи увеличение, а оттам и общинските съветници.

Разбира се, заплатата на председателя на Общинския съвет също не е нормално да бъде под средната за страната.

В началото на мандата се избра временна комисия, която да направи нов правилник на Общинския съвет. Вътре могат да се фиксират, както заплатата на председателя на ОбС, така и на общинските съветници. Т.е. заплатата на Общинар номер 1 да се направи 80% от кметската, а на самите съветници 10% от неговата на сесия, представителните разходи пък да паднат на още по-малък процент. По този начин ще се запазят сегашните заплати на общинарите, с което няма да се натовари бюджета, а председателят да получава адекватна заплата.

Първо обаче предложението за нов правилник трябва да се качи на сайта на Общината и там да престои един месец, преди да бъде гласувано.