14-метрова наблюдателна кула на върха на Небет тепе не е имало, категорично показват разкопките от екипа на София Христова на археологическия обект. Директорът на Археологическият музей Костадин Кисьов заяви, че идеята за издигането на такава кула на върха на тепето, която разбуни духовете, няма как да се осъществи.

Археолозите досега са открили  няколко вътрешни зида, строени в различните епохи на селището.  За период от един месец голям екип от археолози, с ръководител на разкопките арх. София Христова, се зае със задачата да търси останалата част от крепостната стена и да открие структури от различни периоди. Преди стартирането на разкопките на базата на геофизични изследвания бяха определени няколко зони, които да бъдат проучвани.

На място са излезли и няколко некропола. Проблем обаче се оказва, че късните пластове са унищожили голяма част от античните нива. Догодина работата по обекта ще продължи, като вече има и идея как ще изглежда Небет тепе след цялостната реконструкция и проучвания.

Костадин Кисьов е говорил с кмета Иван Тотев, който е приел идеята на директора на археологическия музей. Тя е да се покажат в автентичен вид древните зидове на крепостната стена, като се извисят на 4-5 метра височина. Това ще може да се случи и от четирите страни на Небете тепе.

„Няма да има бутафории, а ще се възстанови автентичният вид на мястото от най-раните епохи”, каза Кисьов. Той обясни, че работата там е много, като в един момент дори ще се наложи да се затвори цялото място за посетители, тъй като е обект от национално значение.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg