Центърът на Пловдив ще се превърне в истинско съкровище от обекти с огромна културна-историческа стойност.  Голямата Базилика, чиято реконструкция ще започне през март догодина, ще нареди мозайката на туристическия маршрут на Пловдив.

 Той ще започва от площад „Централен” и Античния Форум, ще мине през Одеона, а след това се предвижда връзка с входа на Голямата Базилика. Ухото, което свързва „Княгиня Мария-Луиза” с Тунела, ще се превърне в площадно пространство, под което ще има подземен музей с мозайките от Базиликата.

Общината ще облагороди цялото пространство между Голямата и Малката Базилика, като по този начин туристическият маршрут ще бъде и пешеходен.  Близо до последния обект е Източната Порта, която работа трябва да започне през следващите години.

Оттам маршрута ще продължи през Стария град, Античният театър и Римския стадион.

Единични градове в света могат да се похвалят с такъв маршрут, с толкова много забележителности.

Голямата Базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра.

Община Пловдив ще се ангажира и финансово за разкриването на базиликата, която реализираме в партньорство с фондация „Америка на България”. Стойността на обекта е 5 милиона лева, като новите разходи по разширението му ще бъдат поделени с фондацията.

Близо 4-ри милиона лева ще инвестира и Общината в обекта на Голямата Базилика в следващите три години.

„Парите за такъв обект нямат значение. Подобно съкровище няма никъде в Пловдив, а и България и може да ни изстреля в ЮНЕСКО. Тези 4-ри милиона лева в следващите три години са нищожни на фона, на това, което разкривахме”, заяви кметът Иван Тотев.

Представителят на Фондация Америка за България Ленко Ленков  заяви, че са изключително развълнувани от работата по Голямата Базилика. Той припомни, че от фондацията се хвърлили малко безразсъдно в направата на Малката Базилика, то тяхното участие в направата на другата раннохристиянска базилика е съвсем добре обмислено. Ангелов се надява до средата на 2018-та година обектът да бъде разкрит.