Изненадващо и странно. Така бе прието назначението на Богомил Грозев като директор на „Старинен Пловдив”. Повечето от представителите на политическите сили, представени в общинския съвет зададоха редица въпроси към кмета - Защо без конкурс? Защо сменяш работно място с три пъти по-ниска заплата? Защо софиянец?

Богомил Грозев: Старият град е спящата красавица, която ще събудимНовият шеф на Старинен Пловдив заяви, че няма да прави промени в екипа

Ето и позициите:

Иван Тотев, председател на ГЕРБ:  Това, че е пил бира в Пловдив не значи, че познава Пловдив – приемем назначението с горчивина

Кметът ми беше споделил това нещо, че ще има човек от София  преди няколко месеца. Ние сме оставили кадровата политика в Община Пловдив на кмета, той си има право да назначава, но отговорността в някаква степен е споделена – тя е и на кмета, и на партията. Аз лично го приемам с горчивина, защото знаете, че пловдивчани сме малко шовинисти – сега идва някакъв софиянец, който няма нищо общо с Пловдив. Това, че си пил бира в Пловдив, не означава, че го познаваш, още повече, че той си няма хал хабер от гарда. На него му трябват най-малко две години да опознае Стария град  - къщи, улици, проблемите му. Трябва да разбереш духа на Стария град – културата и хората, които имат отношение към него. За два месеца не стават тези неща.  С оглед на това, че нямаш опит е големият проблем. Ако си един пловдивчанин ще знаеш известните художници, събитията в Стария град, организаторите, туристическите нагласи. Тогава ще имаш някаква основа, а той е изцяло външен човек.

Отделно шокиращо е за мен смяната на работното място с ново, на което заплатата е поне три пъти по-ниска.  Много странно. За мен е много рисково назначение за функционирането на цялата система. Отделно квалификацията и опита му въобще не отговаря на характеристиката на длъжността. Това не е човекът, който трябва да поеме този пост.”

Слави Георгиев, независим общински съветник:  Бяха забравени ангажиментите за допитването до  гилдиите

Странните назначения в Община Пловдив продължават. Изненадващо ОИ "Старинен Пловдив се сдоби с нов директор, без да е спазено изискването за провеждането на конкурс. Предизборните ангажименти -  за допитване до професионалните гилдии, бързо бяха забравени. Със сигурност, културната общност на Пловдив, би се ангажирала, да посочи неедин кандидат, който да се яви на конкурс. При това с разработена концепция, при ясни правила и с цялата нейна професионална и морална подкрепа. ОИ "Старинен Пловдив" е един от символите на Пловдив и за негов директор, би било удачно да бъде излъчена личност, запозната с проблемите и предизвикателства пред института. Нямам впечатления относно професионалните качества на г-н Грозев и с радост бих се запознал с неговите идеи, но само ако това се случи, преди неговото назначение и идеите му се сблъскат в конкуренцията на други идеи в един честно проведен конкурс. В противен случай, рискуваме да се сблъскаме с липса на доверие, загуба на ценно време в навлизане в тематиката и съответно застой в развитието на Стария град”.

Николай Радев, БСП:  Странно е, кметът дължи обяснение

„Не го познавам само съм го виждал по телевизията. Подкрепям, че трябваше да има  конкурс да има една по-широка дискусия  и да бъдат обсъдени няколко възможности. Старинен Пловдив е изключително важен институт, защото от неговите действия зависи съдбата на сърцето на нашия град. Някак си изненадващо е. Всички назначения в Община Пловдив са немотивирани към този момент. Смятам, че кметът дължи обяснение на пловдивчани защо ги прави.”

Борислав Инчев, председател на ВМРО: Трябва да спрем с експериментите

„Така не се прави! Хубаво е да се научим нещата в Пловдив да се правят по нормалния ред, както в другите страни. Имам предвид, че когато говорим за назначаване на ръководители и то за толкова важна институция трябва да имаме отношение.  С какво в случая човекът  ще допринесе за развитието на Стария град? Как се стигна до този избор? Няма отговори – когато се прави такова нещо, трябва да се обяви конкурс. От сферата на журналистиката веднага да дойдеш на такъв специфичен институт… Много станаха експериментите  и тук не говоря последните няколко месеца, а за важни за Пловдив звена като Колодрума,  управлението на различни общински предприятия.  Трябва да спрем да спрем с експериментите и да започнем да правим конкурси.

Георги Титюков, Кауза Пловдив : Дано реализира успешно важните проекти

„Желая му успех, надявам се да реализира успешно важните проекти в Стария град, които предстоят – Източната порта, Небет тепе и даде придадена стойност за резервата”

Георги Колев, ЗС "Ал. Стамболийски" : Може би външният поглед ще ни покаже това, което не виждаме

„Надявам се, че свежата кръв ще донесе тласък в този важен общински обект – „Старинен Пловдив” и може би външният поглед ще ни покаже това, което невиждаме”

Евелин Парасков, Съюз за Пловдив: Странно е да зарежеш кариера в национала медия за този пост

„Изключително странно  е защо човек ще зареже блестяща журналистическа кариера в национална медия за тази позиция. Може би защото обича града ли? Това ми е единственото странно нещо. Постът според мен не изисква кой знае какви специфични познания, а и предходните директори също не ги притежаваха. Като цяло пожелавам успех на човек, той е млад и амбициозен  и смятам, че ще се справи.

Веселина Александрова, Демократична България: Недопустимо е да се прескачат правила и кметът да посочва авторитарно кой да е директорът

„Новият кмет Здравко Димитров отново ще пропусне да проведе конкурс, този път за директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Още в началото на мандата си кметът назначи главен архитект на община Пловдив без конкурс, както изисква специалният закон, като се позова на общия Закон за държавния служител и напълно игнорира призивите на гилдията на архитектите за спазване на специалните правила. Позицията на директор на „Старинен Пловдив е свободна от три месеца, след като назначеният също без конкурс в началото на 2018 г. Йордан Илиев бе избран за общински съветник от ГЕРБ. Конкурс за директор не е обявяван изобщо след неуспешния такъв през 2017г., а е задължителен. Припомням на кмета, че според Правилника на института, същият се подчинява на чл. 8 от Закона за закрила и развитие на културата, който изисква провеждането на конкурс за длъжността Директор с условия на конкурса, съгласувани с Министерство на културата. „Старинен Пловдив“ не е общинско предприятие, чиито директори кметът може да си посочва, а е „общински културен институт“ по смисъла на Закона за закрила на културата, създаден като такъв с решение на Общински съвет и се подчинява на съвсем други правила. Недопустимо е „Старинен Пловдив“ да функционира без визия и по инерцията на служителите там и затова се нуждае от директор. Недопустимо е обаче да се прескачат правила и кметът да посочва авторитарно кой да е директорът.”