Интересен контраст показват двете пловдивски листи за предстоящия парламент вот на 4 април. Докато в битката за 11-те мандата от Пловдив град партиите хвърлиха тежките артилерии в листите, то в областта формациите разчитат преди всичко на местни кадри. В интерес на истината в 17 МИР, има повече пловдивчани водачи на листи от големите формации, отколкото в многомандатния район в Пловдив.

Картите са раздадени – ясни са всички кандидат-депутати от Пловдив! Кои имат шанс за парламента?ГЕРБ ще се надяват на 5 мандата, рулетката на разпределението на мандатите решава другите места

Така начело на ГЕРБ в 17 МИР е областният управител Дани Каназирева. Всичкидо 10-то място са местни кадри на организациите в областта . Втора е сегашният депутат Данка Люртова  от Карлово, а трети е предприемачът от квотата на СДС Йордан Кръстанов, следван от друг сегашен депутат - Младен Шишков от Раковски.  

Минимумът, който ГЕРБ гони в Пловдив област е четири, но местният лидер Георги Мараджиев заяви, че се надява поне на 5 мандата. Това означава, че и следващите места в листата са избираеми. На пето място е Димитър Янев, който е експерт по туризъм от община Асеновград. Шести е Владимир Пильов – инженер от община Стамболийски. Седми е финансистът Даниела Кузманова от община „Родопи”.

Дани Каназирева и Георги Мараджиев

На последните избори БСП в Пловдив област спечелиха четири мандата.  Покрай разколът в пловдивската организация и централното ръководство, почти цялата оперативна структура на партията в областта напусна, като се очаква по-слаб резултат. Освен това редица членове на Областния съвет на партията си дадоха отвод, като на практика не всички общини в Пловдивска област са представени. За първи път листата на БСП дори не е събрала пълния брой кандидати – регистрирани са 18 при максимален брой 22.

Водач на листата е сегашният депутат и бивш шеф на ВиК Манол Генов, а след него са други двама депутати от 44-тото Народно събрание – Веска Ненчева от Карлово и пловдивчанинът  Димитър Георгиев, който на последните избори бе коалиционен партньор на БСП, а сега е през гражданската квота. На четвърто място е председателят на БСП в Първомай Светозар Славчев, а пети е Петър Антонов от Раковски.  Шести е икономистът от община „Родопи” Захари Христов.

Кадндитите на БСП за България за 17 МИР

На последните парламентарни избори ДПС вкараха само един депутат от Пловдив област.  Водач на листата е ветеранът сред парламентьорите Рамадан Аталай, който има 5 мандата зад гърба си. Втори е младежкият лидер на Движението за права и свободи Хюсеин Караджов. Трета е общинският лидер в Кричим и директор на училище Сюзан Моллаюсеин.

Както в Пловдив град, така и в Пловдив област Слави Трифонов не е сложил на избираеми места нито един местен кадър. Водач и в 16 МИР и в 17 МИР е сценариста Тошко Йорданов Хаджитодоров. Втори е бизнесменът от Джебел Танер Тюркуглу, а едва трети е предприемачът от Карлово Лъчезар Бакърджиев.

 

Тошко Йорданов е водач на ИТН и в Пловдив - град, и в Пловдив област

Друга партия, която й отреждат сигурно място в следващия парламент „Демократична България” залага за водач  офицерът Велизар Шаламанов. Роденият в Карлово бе военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки, а преди това бе зам.-министър в кабинета на Иван Костов. Втори е Константин Костадинов, а трети музикантът Васил Гюров.

ВМРО, която е сред другите три партии, които имат шанс да минат бариерата от 4%, заложиха на изненадващ водач. Начело на листата е пловдивският общински съветник Владо Кисьов. Така на практика двама членове на „Съюз за Пловдив” ще се изправят един срещу друг в Пловдивска област. Втора е Виктория Кацарска от Съединение, а трети Светлозар Янков от Карлово.

Общинският съветник и съпартиец на Дани Каназирева Владо Кисьов

„Изправи се! Мутри вън!” е заложила на Румен Йончев за водач. Пловдивчанинът бе депутат от 42-тото Народно събрание, като влезе от листата на „Коалиция за България” като коалиционен партньор, а след я напусна и се присъедини към „България без цензура”. Втора е Лидия Стойкова –Чорбажийска от Движение 21, която бе кандидат за евродепутат, а трета Лидия Гимишева от инициативния комитет за кариерите в Белащица.

Водач на листата на НФСБ – Воля е Борис Ячев, а втори е Станимир Калайджиев. На четвърто място впечатление прави военният Димитър Шивиков, който преди няколко месеца предложи своята експертиза на всички партии у нас.

Републиканци за България залага на областния си координатор Георги Пилев.  Последният бе зам.-областен управител, докато бе член на СДС в Пловдив област.