Кандидатските листи за участието на парламентарните избори на 4 април бяха регистрирани, като вече са ясни всички, които ще се борят за вота на пловдивчани. 30 партии и коалиции ще се явят на изборите, като засега дават шанс на 8 от партиите да влязат в 45-то Народно събрание. Социолозите отреждат сигурни места в парламента на 5 формации – ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и „Има такъв народ”. Според различните проучвания с шанс да минат бариерата от 4% са ВМРО, НФСБ-ВОЛЯ и „Изправи се! Мутри вън!”. 

Кои са кандидатите от 16 РИК и кои се очакват да бъдат новите депутати?

В ГЕРБ нещата бяха ясни още преди да бъде регистрирана листата в 16 РИК. По традиция водач е Бойко Борисов, а зад него е градският лидер и бивш кмет Иван Тотев, а трети е Вежди Рашидов.  Изненадата е юристът Радомир Чолаков, който влиза от гражданската квота. Очакваше се избираемо място да се даде на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ, но вместо това Чолаков влиза на избираемо място. Пети е друг представител на гражданската квота – Спас Гърневски. ГЕРБ се надяват на 5 мандата, като това прави и шестото място избираемо. Там е председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Това е при условие, че Борисов стане премиер или предпочете да влезе в парламента през другата листа, която води в София.

Иван Тотев с други двама в листата на ГЕРБ-СДС - Александър Държиков и Пламен Панов

Колизията и вътрешните борби в БСП се очаква драстично да намали резултат на социалистите в Пловдив.  Саморазправата на Корнелия Нинова с градската организация и Георги Гергов доведе до подмяна на цялата листа на партията. Заради страх от силен преференциален вот, който да размести листата, Нинова изхвърли всички популярни лица, предложени от Градската конференция.  След Нинова е проф. Иво Христов, а трети е Иван Петков – Бебето, който замести Теодора Халчева. Четвърти е бившият футболист Георги Георгиев – Гецата, а пети арх. Костадин Палазов.  На последните избори БСП вкара трима депутати, но шансът да повтори резултатът е илюзорен. Почти сигурно партията ще вкара двама народни-представители от Пловдив, като съдбата на Бебето зависи от това дали Нинова няма да стане депутат от София.

Корнелия Нинова с листата в Пловдив

На последните парламентарни избори ДПС не вкара депутат от Пловдив, но сега амбициите са техен човек да влезе в 45-тото Народно събрание. Водач е досегашният депутат Тенер Али, а втория е местният лидер Али Байрям.

 

Водачът на ДПС в Пловдив Тенер Али, койт е от Търговище

Водач на „Демократична България” е Христо Иванов, който повежда и софийска листа. Вероятността дясната формация да вкара повече от един депутат не е голяма. Втори в листата е издателят Манол Пейков, като неговият шанс отново зависи от предпочитанията на водача листата откъде ще влезе. Трети е преподавателят Ивайло Старибратов, а четвърти политологът Владимир Славянски.

 

Христо Иванов и "Демократична България" регистрират листата в 16 РИК

Партията на Слави Трифонов не сложи нито един пловдивчанин на първите три места в листата си в Пловдив. Водач на листата и в града и областта е сценаристът Тошко Йорданов Хаджитодоров, а след него бившият шампион по шахмат Антоанета Стефанова, трета Теодора Пенева, а чак четвърти местният лидер Манол Манолов.  Вероятността „Има такъв народ” повече от един депутат засега не е голяма, но както всички социолози изтъкват – формацията е пълна мистерия откъм потенциален вот.

Тошко Йорданов и  местният лидер на ИТН Николина Деспотова, която не влезе не избираемо място

От трите партии, които са „на ръба” според социолозите ВМРО има най-големи шансове. Водач на листата е Александър Сиди, който оглавява и „войводите” в Стара Загора. Втори е бившият кмет на „Южен” и местен лидер на ВМРО – Борислав Инчев. Формацията има силен електорат в Пловдив и ако минат бариерата от 4% със сигурност ще имат депутат от 16 МИР. Въпросът е откъде ще предпочете на да влезе водачът.

Местната организация на ВМРО 

Водач на „ВОЛЯ-НФСБ” е досегашната депутатка Елена Пешева, а втори е общинският съветник и лидер на партията на Валери Симеонов в Пловдив Костадин Гаров.

 

Елена Пешева с шанс за още един мандат

„Изправи се! Мутри вън” залага на един от представителите на Отровното трио –Николай Хаджигенов, а втора е бившият депутат от Демократическата партия Мария Капон.

Николай Хаджигенов е водач на "Изправи се! Мутри вън! в Пловдив

Партията на Цветан Цветанов, която според мнозина експерти няма шансове да мине бариерата от 4%  е сложил за водач биологът Христо Димитров.Други две интересни имена сред листите в Пловдив са това на Светльо Витков, който е водач на „Глас народен”, Александър Томов – Лупи на „Движение ЗАЕДНО за промяна”.

Разпределението на 11-те мандата от Пловдив ще зависи преди всичко от това колко партии ще влязат в 45-тото Народно събрание. Не е изключено при 8 партии в парламента да има сериозно разместване по многомандатни райони, за да излезе разпределението на мандатите.