Между 10% и 15% увеличение ще получат общинските служители през 2020 година. Предложението ще се гласува този четвъртък на сесия на местния парламент, като е входирано от кмета Здравко Димитров. То засяга абсолютно всички служители, които са на бюджетна издръжка към Община Пловдив.

По-голямата част от общинските служители ще получат 10% увеличение на възнагражденията, но има и такива, които ще получат повече пари. За социалните работници и персонал в кризисните центрове и в домовете за възрастни хора с деменция се планира увеличение от 15%.  Засега ново увеличение няма да има за лекарите и медицинските сестри, които получиха такова преди 3 месеца с 12,5%.

Проекторешението, което е входирано в Общинския съвет, обаче не отразява допълнителното предложение, направено в Постоянната комисия по бюджет и финанси.  То е за вдигането на заплатите на кмета, зам.-кметовете и районните кметове. В момента градоначалникът на Пловдив се разписва за 1499 лева, като е предложено той да взима 3350 лева бруто. Райкметовете пък да получават по 2200 лева, вместо сегашните 1400 лева. Само кметът на „Западен” взима около 1250 лева, а с увеличението ще стане 2050 лева.  И Здравко Димитров и 6-те районни кмета са на издръжка от държавния бюджет, като по никакъв начин това няма да натовари бюджета на Община Пловдив. Зам.-кметовете на Зико получават около 1300 лева, като те вече взимат заплатите си от местната хазна, а за тях също има предложение за вдигане на заплатата.

Предложението на комисията ще бъде направено на микрофон на сесията в четвъртък, като  общинарите трябва да решат дали да го приемат.

Засега заплатата на председателя на Общинския съвет  Александър Държиков няма да се вдига. Причината е, че всички общински съветници са обвързани с неговите пари. С решение от 2012 година той взима 1350 лева, а общинските съветници 20% от неговата заплата за заседание. Ако сега неговата заплата стане 3000 лева, което е 90% от новата кметска заплата, то това означава и всеки един общински съветник да взима  почти толкова.

В момента обаче промяна на правилника на ОбС. В него вероятно ще се заложи шефът на местния парламент да взима 80% или 90%, а процентите на общинските съветници да бъдат по-малко. Гласуването на новия правилник се очаква през април.

Вдигат заплатата на Зико до 3350 лева, ще настъпи ли ефектът на доминото в Общинския съвет?През миналия мандат не се вдигна заплатата на градоначалника заради опасения от 500 хил. допълнителни разходи