Четирима народни представители, избрани от двата многомандатни избирателни района на Пловдив, могат да станат министри в готвения кабинет между ГЕРБ и Обединени патриоти. Вчера стана ясно, че Бойко Борисов ще бъде депутат от Пловдив, за да може Румяна Бъчварова да влезе в Народното събрание през софийския МИР.

Ако Бойко Борисов оглави новия кабинет, което е твърде вероятно към момента, на негово място в парламента, ще влезе Димитър Лазаров. Той е бил депутат в последните два мандата, а преди това дълги години бе следовател в Пловдив.

Вежди Рашидов отново е фаворит да стане министър на културата. Ако това се случи, от листата на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание ще се закълне бившият зам.-кмет на Пловдив Александър Държиков.

Трети от ГЕРБ, но избран в областта – ген. Константин Попов е спряган да оглави Министерството на отбраната. При този сценарии депутат ще стане Данка Евстатиева Зидарова – Люртова, която бе изместена от 11/11 Запрян Янков.

Патриотите се очакват да вземат между 4 и 7 министерски места, според предварителните информации. Името на бившия пловдивски кмет Славчо Атанасов  вече се завъртя като възможен министър. Ако той попадне в новия министерски съвет в парламента ще се изстреля кадърът на Атака – Димитър Керин, който бе общински съветник преди два мандата.