По-добър трафик с въвеждането на краткосрочните мерки, спасени 38 млн. лева по европроекти, открито управление – това описа като постижения за първите 100 дни кметът Здравко Димитров. На първо място той посочи, че с новите циклограми на светофарите на 9 невралгични кръстовища, задръстванията са много по-малко. Предстоят на още 10 кръстовища те да бъдат сменени, като се премахне левия завой за сметка на десни секции и турбинно преминаване.

Зико за 100-те дни: Не ги усетих като толеранс, влязохме от първия ден в проблемитеОбещахме открито управление и реформи, доволен съм, но можеше и по-добре, заяви кметът

„Дори едно дете в пети клас му е направило впечатление, което ми каза, че с новите секции минават 30 коли надясно, вместо досега 2-3”, каза кметът.

В ресор Транспорт Зико похвали още, че с „Индра” вече са седнали на една маса и са започнали отстраняването на проблемите със системата по Транспортния проект. Първият автобус с изцяло ел таксуване вече върви по улиците – по линия 25. Скоро ще бъде пуснат и конкурс за 8 линии, като освен това в поръчката ще бъде заложено да се пуснат  и училищни автобуси, които ще се ползват и от студентите.  Предстои възвеждане на еднопосочни движение в центъра и обособяването на Зелена зона.

В ресор Образование за първи път от 40 години в Пловдив ще бъдат проектирани две училища – нова сграда на МГ-то и корпус в двора на Хуманитарната гимназия за нуждите на основното школо там.

Още с встъпването си Здравко Димитров получил акт за 200 хил. лева от РИОСВ заради прегрешения на община „Родопи”, която не внасяла таксата си към Пловдив и поради това голямата община била санкционирана. Той вече е провел разговори с колегите си от Родопи и Стамболийски, които ще си изплатят задълженията. Такса Смет пък е била вдигната толкова, колкото да покрие новия, по-висок договор за услугите.  В Екологията вече има и първи стъпки за програмата за подобряване на атмосферния въздух. Досега 600 души са подали заявления за подмяна на отоплителните си уреди,  а 127 заявления са обработени.

Кметът се изказа доста ласкаво за най-новото си вице по строителството Пламен Райчев. По думите му той е спасил проекти за 38 млн. лева по „Региони в растеж”, които са можели да бъдат изгубени. Те касаят различни проекти, като „Гладно поле” и облагородяването на кварталите.   Очаква се тази година да започнат двата ключови обекта – „Модър-Царевец” и „Даме Груев”, за които има по 1 млн. лева в бюджета.

От бюджетната сфера Зико изтъкна вдигането  на бюджета с 10% и старта на преговорите с Европейската инвестиционна банка за кредитна линия.

В  направление Култура кметът отчете публичното  обсъждане за големите обекти – Небет тепе и Източна порта,  по които ще кандидатства Община Пловдив. Тази година ще бъде завършена Голямата базилика и ще започне проектирането на кино „Космос”. Предстои и среща с министър Боил Банов за Тютюневия град, ангажимент има и за Концертна зала, че ще започне тази година.

Реформи предстоят и в здравеопазването и социалните дейности.  Кметът каза, че за първи път са били срещнати директорите на общински лечебни заведени, които не са се познавали.

„Не може постоянно частните болници да са на печалба, а общинските на загуба. Има необосновано прехвърляне на пациенти към частните болници. Обещахме, че ще бъдем и безкомпромисни към всяка проява на неуважение към деца и възрастни, както в случая с дома за възрастни хора с деменция и детска градина „Мир”, каза кметът.

Той отново изтъкна, че има огромни разходи за текущи договори, за които няма осигурено финансиране, но трябва да се изпълнят.

„Кметът Чомаков остави 40 млн. лева в сметките на своя предшественик… Ако ние имахме подобна сума, щяхме да направим много неща”, каза Зико.

Очаквайте още акценти от отчета на кмета на Пловдив!