Парламентарните избори на 26 март ще дадат и сериозно отражение и върху пловдивския законодателен орган. Близо половината от общинарите под тепетата, чийто брой е 51, са кандидати за народни представители, като част от тях атакуват Народното събрание през областта.

Местата за народни избраници обаче са само 22, а по-голямата част от тях трудно биха отишли при пловдивските общинари. Реалистично погледнато 7 или 8 общински съветници биха могли да се намърдат в 44-тото Народно събрание. Разбира се, преференциалният вот би могъл да обърка сметките и накрая да има изненадани.  

ГЕРБ се очаква да вкара най-много депутати от двата многомандатни избирателни района. Под тепетата партията на Бойко Борисов се надява да вкара най-малко 5-ма души, а тяхната бройка може да набъбне до 7.

На първите 6 места са Бойко Борисов, Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Атанас Ташков, Димитър Лазаров и Александър Държиков. След което има 4-има общински съветници в лицето на Ясен Михайлов, Атанас Узунов,  Пенчо Малинов и Спас Гърневски. Последният почти сигурно ще пробие сред първите 3, след като му се падна феномена 11/11.  С шансове са и другите трима общинари.  Освен условностите при преференциалния вот, трябва да се има предвид и от къде Борисов ще поиска да влезе като депутат от София или Пловдив.

При всички положения поне 2-ма съветници имат шанс да влязат в Народното събрание, а на тяхно място чакат двете дами от младежката организация на ГЕРБ – Ели Гатева  и Христина Кашилска.

Градските социалисти се надяват да вкарат двама или трима депутати от града. Първите две места в листата са за проф. Иво Христов и директорът на УМБАЛ „Пловдив” доц. Георги Йорданов. На трета позиция е младата съветничка Теодора Халачева. Ако тя успее да се пребори за мандат, нейното място ще бъде заето от бившата общинарка Димитринка Вакрилова.

Интересен казус предизвика друг пловдивски общински съветник. Това е Димитър Георгиев от ЗС „Александър Стамболийски”. Той е част от листата на БСП в областта като коалиционен партньор на социалистите. Кумецът на Боби Михайлов, както е известен той под тепетата, има шанса да се пребори за мандат още повече, че неговият номер 10 съвпада с бюлетината на Столетницата.  На негово място, ако попадне сред 240-те избраници, в ОбС ще влезе рекламният експерт  Бояна Маркова.

Патриотите ще се борят за два мандата от Пловдив. Освен водачът Славчо Атанасов, втори в листата е Александър Сиди, но с шанс за парламента са и други съветници като Слави Георгиев и Стефан Послийски, които могат да се преборят за преференциален вот. Ако патриотите вкарат двама и някой измежду тримата влезе, то рокадата в местния парламент ще бъде с Иван Димов.  Той вече веднъж се закле като общински съветник през този мандат, но след това съдът го изкара за сметка на 4-тия съветник от Кауза Пловдив.

Политическият проект „Нова република” привлече в редиците си партията на Дани Каназирева „Съюз за Пловдив”.  Първите двама, и в града, и в областта са Каназирева и другото лице на партията Владо Кисьов. Така ако проектът на Радан Кънев мине бариерата от 4 % двамата могат да спечелят мандати.  Първа резерва в списъка е Веселин Козарев, който обаче е зам.-кмет на „Централен” и не може да съвместява двете длъжности. Така на мястото на Каназирева и Кисьов в Общинския съвет ще влязат Кристина Тодорова и Кристина Неделчева.

Кои ще бъдат новите депутати и дали ще има размествания в пловдивския законодателен орган ще стане ясно най-рано пет дни след вота на 26 март. Рокадите обаче трябва да минат и през Общинската избирателна комисия, която да ги одобри.  

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!