Нищо не може да спре неделното хоро под тепетата, в това се увери репортер на TrafficNews.bg. В последните седмици и в пек, и в дъжд, и със забрани от градските власти просто пловдивчани не се отказват от неделната инициатива да се играе хоро в центъра на града. Мракът също не попречи на неделната инициатива. Въпреки новото часово време и по-ранното стъмване  десетки жители на града се събраха на площад "Централен" и се хванаха за ръце, за да се отдадат на народните танци и енергията, която това им дава.

Припомняме ви, че казусът с народните танци в града е водеща тема от месеци. Любителите на народните танци изиграха тихо хоро без съпровод, след като получиха забрана да танцуват в Цар-Симеоновата градина. Тихото хоро бе протестна реакция срещу опита на общината в Града на тепетата да прекрати спонтанното веселие, организирано всяка неделя от година и половина насам.

Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар-Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Те се събраха на централния площад в града и извиха мълчаливо хоро. 

Новината за забраната предизвика ответна реакция сред привържениците на неформалната идея, наричана „Хора за хората”. Според тях решението на местната власт в Европейската столица на културата е опит да се спре възраждането на българския обичай. Така хорото се премести на ново място - площад "Централен" и събира впечатляващ брой хора на всякаква възраст всяка неделя.

Видео от площад "Централен":



 TrafficNews.bg