Кой ще е новият председател на Градския съвет на БСП в Пловдив? Отговорът на този въпрос ще стане ясен на 15 март, когато социалистите се събират на градска конференция. На нея 150 делегати ще изберат своя лидер,  след като Красимир Трифонов три години заемаше почти инкогнито този пост.

И към днешна дата „лидерът“ на социалистите е анонимна фигура извън членовете на партията. Негласно се знае, че човекът, който дърпа юздите в градската организация е  областният председател Георги Гергов. Въпреки няколкото опита да бъде сменен човекът на Гергов, той оцеляваше.

Днес под тепетата дойде Корнелия Нинова след 2-годишна пауза. Тя бе поканена от Иван Петков – Бебето, като лидерът на социалистите заяви „че когато я канят - се отзовава“. Истината е, че тя е била канена много пъти в Пловдив през последните две години, но тя демонстративно отклоняваше поканите. Причината е повече от ясна – Георги Гергов е предводителя на вътрешнопартийната  организация в БСП.  Бизнесменът не се притеснява да критикува постоянно Нинова, като дори няколко пъти й поиска оставката.  

Корнелия Нинова: Не съм идвала в Пловдив 3 години? Не ми изглеждаше толкова многоОтношенията ми с Георги Гергов са нормални, не се чуваме извън работа, каза лидерът на БСП

Студените отношения между двамата не само ще продължат, но и Нинова се стяга за избори през април, когато ще се проведе първият директен избор за председател на социалистите. Пловдив пък ще е ключова област за борбата за нов шеф на социалистите.

Днешното й идване в Пловдив бе с ясно послание, а именно да засвидетелства подкрепа към вътрешноградската опозиция на Георги Гергов в лицето на Иван Петков – Бебето. Бившият общински съветник от години е отявлен противник на Гергов. Днес Бебето заяви, че ще се кандидатира за председател на градската организация,а Нинова негласно изрази своята подкрепа към него. Почти сигурно е,че Бебето ще консолидира вътрешнопартийната опозиция в Пловдив. Въпросът е кой ще застане срещу него?  

От проведените до този момент отчетно-изборни конференции номинираните за шеф на БСП в Пловдив са над 20.   Най-много има Георги Гергов, а сред другите с голям брой номинации са Иван Петков – Бебето, бившият зам.-областен управител Атанас Петков, общинските съветници Николай Радев, Йордан Василев, Тодор Стоилов и Ангел Иванов и депутатът Теодора Халачева.

Гледайки към списъка, почти всички са близки до Георги Гергов, така че битката е ясна: човекът на Нинова срещу човека на Гергов.  Със сигурност Корнелия Нинова ще иска да спечели Пловдив, тъй като ръководството на партията ще има ключова роля в организирането на директни избори за лидер на социалистите.

Срещу Бебето най-вероятно обаче ще се изправи Атанас Петков. Младият бизнесмен е популярен в пловдивските структури на социалистите, а освен това е близък до областния председател на Столетницата. Има все пак имаш и шанс самият Гергов отново да поеме градската организация, като влезе в директен сблъсък с Иван Петков.

Преди директния избор  на шеф на социалистите в Пловдив, ще има и районни конференции, на които ще се избират техните председатели.

Почти сигурно е, че сегашните районни председатели ще запазят постовете си: Тодор Стоилов в „Централен“, Ангел Иванов в „Южен“, Добромира Тошева в „Тракия“, Йордан Василев в „Източен“ , Атанас Баташки в „Северен“ и Десислава Йорданова в „Западен“.

За национален председател пловдивските структури са предложили 13 кандидати. Трима от тях са пловдивчани – Георги Гергов, Атанас Петков и Тодор Стоилов. Най-много номинации има Корнелия Нинова, а другите по-интересни имена са Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов.  Прекият избор на председател на БСП е на 26 април.