Жалби в КЗК продължават да спъват и отлагат във времето големите проекти на Пловдив. За по-малко от седмица в Комисията по защита на конкуренцията са постъпили две обжалвания по проекти, които са по европейски програми.

Най-голямата е свързана с лота по Водния цикъл за ремонта на бул. „Брезовско шосе” и „Дунав”, чиято стойност е над 20 млн. лева с ДДС. Комисията към Община Пловдив е избрала компанията ПИМК за позицията, които са предложили 16 821 478 млн. лева без ДДС за реконструкцията. 

Една от отстранените фирми в процедурата – „Запрянови – 03” е подала жалба в регулативния орган.

Поръчката по Водния цикъл обхваща дейности  по ВиК мрежата и пътната инфраструктура по бул. „Дунав” от бул. ”Васил Априлов” до бул.”Брезовско шосе” и бул.”Брезовско шосе” от бул. „Дунав” до Северен обходен колектор.  Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 475 дни.

Само една фирма стигна до финала за 20 млн. лева за Брезовско шосе и „Дунав”Само ПИМК е била допусната до отварянето на ценовите оферти по поръчката за Водния цикъл

Това е втора поръчка за този обект, след като преди повече от година Община Пловдив я  прекрати. Тогава дейностите бяха сметнати за 24,6 млн. лева без ДДС.  Мотив за прекратяването бе, че са открити  несъответствия между количествените сметки, заложени в документацията на търга и тези в работния проект.

Втората жалба е за голямата поръчка за над 6 млн. лева за дейности по „Региони в растеж” в карето между бул. „Марица – Юг”, „6 септември”, „Източен” и „Цар Борис III Обединител”. Голяма част от дейностите там ще бъдат по улици и междублокови пространства, които не бяха обхванати от реконструкцията от 22 млн. лева в последните години. Тя касае  благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, изграждане на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони.

Комисията към Община Пловдив е избрала за двете позиции консорциумът „Градска среда 20 -23” с водеща фирма „София асфалт”. Жалба срещу изборът е подала отстранената компания „Строймонтаж”.

Така се очаква в следващите месеци от КЗК да решат съдбата на двете процедури, като е възможно жалбите да стигнат и до ВАС.

Дават над 8 млн. лева за последното голямо градско обновяване в Пловдив с пари от ЕвропаТри обществени поръчки все още са в ход за този програмен период по „Региони в растеж”