Три обществени поръчки, които са за градско обновяване през „Региони в растеж” в този програмен период, все още не са завършени. Те са на фаза оценяване на предложенията, а общата им стойност е за над 8 млн. лева.

Поръчките касаят зоната, заключена между бул. „Марица – Юг”, „6 септември”, „Източен” и „Цар Борис III Обединител”. Голяма част от дейностите там ще бъдат по улици и междублокови пространства, които не бяха обхванати от реконструкцията от 22 млн. лева в последните години.

На практика с тези проекти ще приключи и този програмен период, който бе с диапазон 2014 – 2020 година.

Едната обществена поръчка за 820 хил. лева без ДДС и за реконструкция на площад „Шахбазян”(Житен пазар), както и прилежащите му площи и паркова зона. В това число са тротоари, ново осветление, озеленяване, зони за отдих и детска площадка.  За поръчката са подали оферти 5 фирми, като предстои да им се отворят офертите.

Втората поръчка е за 1,3 млн. лева без ДДС.  Тя е с предмет реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление по улици във въпросните квартали.  Част от улиците бяха ремонтирани през предходната поръчка, но не по цялата им дължина. Това са ул. „Балкан”, ул. „Неофит Бозвели” (северно от ул. „Марагидик”), ул. „Мортагон”, ул. „Райно Попович”, ул. „Александър Пушкин” (от пл. „Александър Малинов” до ул. „Картово” и от ул. „Драгоя Божилов” до ул. „Неофит Бозвели”), ул. „Драгоя Божилов”, ул. „Страхил”, ул. „Княз Черказки” (северно от ул. „Марагидик” до ул. „Балкан”), ул. „Ивац”. За нея оферти са подали две компании.

Третата и най-голяма обществена поръчка е за 6 млн. лева без ДДС, като тя е разделена на две позиции, като касае благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, изграждане на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони.

Границите на първия подобект, който ще бъде облагороден е на север с бул. „6-ти септември”, на запад с ул. „Лъджене”, на юг с улица „Георги Мамарчев” и на изток с бул. „Източен”. Други два подобекта се намират около големите блокове с лице към бул. „Източен”. Последният подобект е пространството на запад от ул. „Захари Зограф”, на север с ул. „Селемински”.За тази обществена поръчка оферти са подали над 10 компании.

Освен тези дейности, поръчка върви и за санирането на пет блока през „Региони в растеж”, която обаче бе спряна в КЗК след жалба. Скоро се очаква да започнат строителните дейности по улиците в Гладно поле, както и изграждането на две нови детски градини – Каменица и пристройката към „Зорница”.

С тези проекти Пловдив ще приключи програмния си период от Европа. В момента се изготвят и новите планове за градско възстановяване и развитие за периода 2021 – 2027 година. Каква е идеята на градските власти, вижте в линка:

Къде в Пловдив ще се налеят евромилионите за градско развитие? Включват повече кварталиРемонтират входно-изходните артерии и бул. „Марица- Север” в новия програмен период