Общинският съвет не прие решението за продажбата на имота под емблематичната баня „Русалка” на собственика на  Спартак Пловдив Динко Миленчев.

Той искаше да придобие парцела под бившата баня, която е в активите на фирмата му „Макао“ ООД. Предложението бе по чл. 35 от Закона за общинската собственост, което гласи, че собственици на законно построени сгради могат да придобият терените под тях без търг.

Първоначалното предложение бе имотът от близо 2 дка да се продаде срещу сумата от 206 хил. лева. По време на дискусията Веселка Христамян от „Демократична България“ каза, че трябва да се намери решение, с което да бъде защитен както общественият интерес, така и на частният.

Тя каза, че през 2019 е имало проект за направата на служебен подробен устройствен план /ПУП/ на имота, който да го раздели на две, като една част от него да остане общинска, а другият под сградата да може да бъде придобит от частния ѝ собственик.

До този момент не е ясно обаче защо служебният ПУП не е изработен. Общинската съветничка предложи точката да се отложи, за да се реализират тези дейности, но предложението не бе прието.

Йордан Илиев от ГЕРБ предложи цената на общинския терен да бъде 1,6 млн. лева, което предложение бе прието от общинските съветници. Цялата точка обаче не събра нужните 26 гласа и така разрешението за продажбата на имот не бе прието.

При това положение собственикът на имота може да започне нова процедура по искането за продажба на имота, която отново трябва да мине през Община Пловдив и ново гласуване в Общинския съвет.  

Припомняме, че Миленчев вече е придобил съседните парцели до този под банята. Ако получи и този и земите бъдат окрупнени то цялата зона става от 4000 кв.м.  Смененият ПУП на зоната позволява до 24 метра височина, застрояване до 50%, кинт 3,5, озеленяване 40% и осигурено на 100% паркиране. В бъдещето това ще позволява около 14 000 РЗП или близо 200 апартамента с търговски площи под нея.  Самата баня, която е в окаяно състояние, вероятно ще бъде съборена.

Ново жилищно гето в Кючука? Хазартен бос взима на безценица имота под баня РусалкаСобственикът на Спартак Пловдив Динко Миленчев иска да вземе без търг парцела от 1,8 дка