Защо Пеещите фонтани не работят, предвид пролетта, която настъпи? Този въпрос си задават пловдивчани,  които минават през една от най-големите гордости на това управление. Макар в предишни години още в ранна пролет водните ефекти да биват пускани, през 2019-а, когато чакаме ръст на туристите, те все още са зазимени.

Причината е тривиална. От една страна се очаква ремонт, а от друга се търси фирма, която да поддържа фонтаните.  Досега Община Пловдив пусна две обществени поръчки. Едната за ремонт на съоръжението, като тя бе спечелена от „Запрянови – 03“. Асеновградската компания изгради самите фонтани, като направи и ремонта на Цар-Симеоновата градина.

Сега обаче е нужен ремонт на хидроизолацията, която е проядена от препаратите. Освен това има нужда от леки ремонти на отделни сегменти от водните площи. За дейностите от фирмата на Вакрил Запрянов ще вземе 180 хил. лева с ДДС. Реконструкцията трябва да приключи до 31 май. В същото време в друга обществена поръчка бе избран изпълнител, който да поддържа езерото.  Компанията, която спечели е русенската „Аква Пулс“, а договорът трябваше да бъде за 250 хил. лева с ДДС за 12 месеца, или ако са останали средства за 24 месеца.

Поръчката бе отменена след жалба в КЗК. Преди дни от Община Пловдив пуснаха нова процедура, но тя е за пазарно проучване за поддържане на Пеещите фонтани и останалите водни площи в градината.

Кметът Иван Тотев каза, че за да не се стигне до ситуация, в която няма кой да поддържа Пеещите фонтани, ще се удължи договора със сегашната фирма – „Запрянови – 03“. Така, след като фирмата приключи ремонтът, тя ще продължи да поддържа фонтаните, докато не се избере нов изпълнител.