Тръгна онлайн петиция, чиято цел е в бъдеще да спре застрояването на 80 декара зелена зона, част от парк „Отдих и култура".

На 24 ноември Общинският съвет гласува новия Общ устройствен план, в който паркът е с променено предназначение - от "Зона за озеленяване" в "Зона за рекреационни дейности", което позволява издигането на 3-етажни сгради с РЗП 64800 кв. м.

В деня на сесията пред сградата на Общински съвет се проведе протест, а след гласуването част от протестиращите изпратиха съветниците с викове "Оставка". 

Самият имот е бил общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков. След това, той бе изгубен и смени няколко частни собственици. Хората искат общината да си върне имота и той да се превърне в парк за обществено ползване, според тях е недопустимо при намалящата зеленина в целия град, Пловдив да загуби част от един от най-големите си паркове.

"Нека запазим Гребната база на Пловдив такава, каквато я познават поколения, любимо място на всички пловдивчани , една от емблемите на нашия град" призовават авторите на петицията, която можете да разгледате тук.

За два дни близо 1000 души са подкрепили петицията.

Приеха новия ОУП на Пловдив, имотът от 81 дка край Гребната база остана за рекреационни дейностиПротестиращите напуснаха залата с възгласи „оставка”

Протест срещу новия ОУП на Пловдив заради имота от 81 дка до Гребната базаПредстои съветниците да вземат решение