Протест срещу приемането на новия Общ устройствен план се провежда пред местния парламент в Пловдив. Недоволството е насочено към имот от 81 декара край Братската могила, чието предназначение ще бъде променено и от озеленяване ще бъде вече със статут на зона за рекреационни дейности. Това би позволило на собствениците на имота да застроят 30% от него, като вдигнат 9-етажни сгради. Протестиращите настояват Общия устройствен план да бъде отложен за гласуване и да бъде върнат към стария му статут за обществено озеленяване.

Самият имот е бил общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков. След това, той бе изгубен и смени няколко частни собственици. Хората искат общината да си върне имота и той да се превърне в парк за обществено ползване, според тях е недопустимо при навалящата зеленина в целия град, Пловдив да загуби част от един от най-големите си паркове.

Общинските съветници от БСП Николай Радев и Тодор Стоилов, заявиха пред протестиращите, че ще предложат да се промени статута на имота по време на сесията.

Зам.-кметът Георги Титюков коментира, че „Кауза Пловдив” категорично ще подкрепи новия ОУП. Причината е, че на среща в общината вчера главният архитект Димитър Ахрянов е показал подробен устройствен план от 2001 година на имота, който позволява 80% застрояване.

В момента протестиращите са влезли в залата и очакват решението  на общинските съветници.

Очаквайте подробности!