Община Пловдив се подготвя сериозно за новата програма за саниране. Въпреки че все още няма точни параметри на програмата, премиерът Бойко Борисов обяви, че една от осите за справяне с COVID кризата ще е междинна програма за енергийна ефективност.  За да не се изпусне възможността за бързо кандидатстване  и усвояване на средствата от правителството, зам.-кметът по строителството Пламен Райчев ще предложи 500 000 лева в бюджета за 2021 година за обследване на сгради.

„Ще предложим в бюджета да се отделят 500 000 лева за обследвания на общински и държавни сгради, както и на многофамилни жилищни сгради. Очакваме тази година да се отвори програмата за саниране, както и първите насоки за кандидатстване. За да не губим време ще сключим договори за техническото обследване. За една сграда трябва между 5 и 8 хил. лева”, каза Пламен Райчев. Той каза, че е напълно реалистично да бъдат енергийно обновени около 100 сгради. В това число детски градини, училища, обществени сгради и жилищни блокове.

Припомняме, че досега санирани около 80 блока по националната програма на правителството в Пловдив, а по различни проекти бяха обновени десетки училища и детски градини. В момента тече и поръчката за снирането на 5 блока по „Региони в растеж”, която е на стойност от 3 млн. лева.

Пуснаха поръчката за санирането на 5 блока в Пловдив за 3 млн. лева – последните по тази програмаПроцедурата бе прекратена през октомври заради опасност от финансова корекция

Подготвят нова национална програма за саниранеВ момента МРРБ е в процес на подготовка за новия програмен период 2021-2027 г