Знаете ли,че под един от магазините на Главната има уникални фрагменти от Римския стадион, напълно непокътнати от 2000 години, които са социализирани за туристи? Дори и да знаете, надали сте ги видели… Малцина са хората, успели да се докоснат до едно то най-големите богатства на Пловдив, а причината за това е неспазено обещание от страна на голямата верига за дрехи H&M.

През 2012 година от компанията взеха бившия Нармаг, а през 2015 година напълно го завършиха.  Тогава от управата на магазина обещаха, че скоро възстановените фрагменти от Римския стадион ще бъдат достъпни за пловдивчани. Това очакване обаче вече навърши 4 години, а по всички изглежда, че то ще си остане само… обещание. На откриването бе подписан и меморандум за сътрудничество между австрийските собственици и Община Пловдив, с който които да работят заедно за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на града.

Меморандумът обаче явно не е бил толкова привлекателен за световната верига, като те са предпочели меркантилната част от инвестицията си в археология. На Община Пловдив е отправена оферта да вземат археологическия комплекс под магазина,но срещу месечна наемна цена от 4000 лева… Така не само, че ще си спестят средства от охраната и поддръжката на древния пловдивски символ, а и ще си направят солиден оборот. От градските власти се отклонили това предложение.

Така тази част от Римския стадион ще остане скрита от туристите и пловдивчани, а само плахите погледи на клиентите ще се поддават от партера на магазина.

Какво има в подземията на H&M?

При откриването на магазина, арх. Рада Стефанова обясни, че при работата са успели да възстановят изцяло частите от трибуните на стадиона – 7 реда седалки, които са непокътнати. Зад тях има клетки за животни и други важни помещения, които са се ползвали по времето на състезанията на един от най-големите римски стадиони в света. Всички допълнителни работи по останките от стадиона са направени така, че всеки посетител да прави разлика между артефактите и съвременните укрепителни елементи.

Историята на Римския стадион вижте в линка:

Римският стадион – мраморно чудо на две хилядолетия краси ПловдивПостроеното при император Адриан съоръжение в древността днес е любима сцена за концерти