Още две седмици в Община Пловдив ще бъдат приемани кандидатури за саниране на сгради по оперативна програма „Региони в растеж“  по оста „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”. Отпуснатият бюджет по програмата е 18 милиона лева за саниране на частни сгради. 

Към момента в администрацията са депозирани кандидатури на етажна собственост за 70 сгради. 

"Още две седмици ще продължи програмата за набиране на предложения, което означава, че желаещите трябва да създадат етажните собтсвености, трябва да преминат събранията и ако документацията е готова да бъде предадена в Общината. Важно е да усвоим средствата по програмата", посочи кметът Иван Тотев с призив към пловдивчани да се организират. 

Градоначалникът изтъкна, че в процедурата по подбор трябва да се включат колкото се може повече сгради, тъй като след финализиране на набирането на предложения, следва обследване на сградите и документацията и някои от участниците могат да отпаднат, поради неотговаряне на критерии.

След като периодът за набиране на предложения за саниране приключи, ще бъдат разгледани документите на кандидатите, ще бъде направено детайлно проучване на сградите и по утвърдена методика ще бъдат определени сградите, които ще бъдат включени в програмата за енергийна ефективност. 

Участници могат да бъдат не само блокове, но и по-малки сгради с над 4 домакинства, което пък обхваща много здания в централните частни на града, а дори и паметници на културата. Ако сградата е в ансамбъл или самостоятелен паметник на културата и отговаря на критериите - като достигане до енергиен клас C, трябва да бъде съгласувана процедура с НИНКН.