Полиция е била повикана снощи на Голямата базилика, научи TrafficNews.bg. Наш читател ни сигнализира, че е видял патрул на полицията край археологическия обект по малките часове на нощта.

Проверка на TrafficNews.bg  показа, че снощи в 2.10 часа от Общинска охрана са подали сигнал към полицията за няколко души, които са се въртели около археологическия обект. Те изглеждали съмнително и оглеждали край базиликата. На място се е отзовал екип на 4-то РУ, но мъжете вече били изчезнали.

В момента обектът е зазимен, като през пролетта се очаква работата по археологическите разкопки и реставрацията на мозайките да продължи.

Голямата базилика е най-мащабният културно-исторически обект, който се прави в цяла България. Целият проект струва близо 15 милиона лева, като 50 % са от „Америка за България”, а останалите от бюджета на Община Пловдив.

Находките, които са намерени на обекта дават и друго измерения на историята на Пловдив. От разкопките става ясно, че храмът е построена през първата половина на IV век, което означава, че е от Константиновите базилики.

Голямата Базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра. Очаква се до 2019 година обектът да бъде завършен.