Единственият проект, за който Община Пловдив ще получи финансиране през държавния бюджет, е Голямоконарско шосе. Това става ясно от публикувания бюджет на страната, изготвен от служебното  правителство.  

Премиерът Гълъб Донев, а и президентът Румен Радев, заявиха, че служебният кабинет въпреки всичко ще внесе проектобюджет на държавата, докато текат преговорите между партиите за редовно правителство.  Причината е, че страната не може да си позволи да остане без бюджет, ако политическите формации не се разберат за кабинет и се отиде на нови  избори.

В проекта на държавната финансова рамка сумата, която е заложена за целеви капиталови разходи за Община Пловдив е 9,2 млн. лева разделена в две пера. Това е сумата, която е предвидена за реконструкцията на Голямоконарско шосе и е втория транш към общинската хазна.

Община Пловдив ще е и единствената от цялата област, която няма да получи изравнителна субсидия, която може да се ползва за различни проекти.

Целта на изравнителната субсидия е да компенсира разликите в собствените приходи между общините. Тя се изчислява според формула, като за 2023 година Пловдив не покрива критериите за такъв вид  субсидиране. През миналата година градските власти получиха 5,3 млн. лева изравнителна субсидия, с която бе финансиран ремонта на ул. „Даме Груев”. Останалата сума, която Община Пловдив ще получи от държавния бюджет е в размер на 303 млн. лева, която е за делегирани от държавата дейности – заплати и издръжка на администрацията, училища, здравни, социални и други  услуги.

Възможно е по време на обсъждането на бюджета да се предложат още средства за целеви капиталови разходи в Пловдив, но това може да стане  между първо и второ четене на гласуването.

На практика и Община Асеновград ще получи близо 9 млн. лева, които може да използва за капиталови разходи, като от тях 6 млн. лева са изравнителна субсидия. На следващо място е Карлово със 7,7 млн. лева, от които 4,7 млн. лева изравнителна субсидия.

Общините „Родопи” и „Марица” ще вземат около 4 млн. лева, като половината са именно по механизма за компенсиране на бюджетните взаимоотношения.

Първа копка! Голямоконарско шосе може да е готово до края на годината, ако Община Пловдив платиИзграждат две нови кръгови кръстовища в зоната