Стартира ремонтът на една от най-важните входно-изходни артерии на Пловдив - Голямоконарско шосе. Днес в присъствието на кмета Здравко Димитров, зам.-кмета Анести Тимчев и районния кмет на "Северен" Стоян Алексиев бе направена официална първа копка на обекта. 

Проектът за реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе е само в обхвата на община Пловдив от бул. „Дунав“ до землищна граница с община Марица. Цялото трасе е с дължина от около 1,4 км.  

Фирмата изпълнител е "Инса 2000", която строи и Асеновградско шосе.

"Голямоконарско шосе е най-важният вход на Пловдив. Оттук минават около 500 000 души на седмица. Това е връзката между магистрала „Тракия“, индустриалните зони. Това е входът - лицето на града и отдавна трябваше да бъде направен. Но Господ така е промислил - аз да го направя! Да го започна аз и да го завърша. Пловдивчани ще получат нов път с велоалея, с дървета. Ще се случи нещо подобно, каквото се случи на Асеновградско шосе", посочи Димитров. 

Пътят ще остане в сегашните си габарити, но ще има две нови кръгови кръстовища - на разклона за "Пътна полиция" и в края на отсечката в землището на Община Пловдив. Ще бъдат подменени всички подземни комуникации - от ел. мрежата, ВиК инсталации, сред които и магистрален водопровод. Ще има ново лед улично осветление, тротоари и локали на места. В проекта има предвидено и озеленяване - ще бъдат посадени над 400 нови дървета, от които поне 300 чинари, а за целта ще бъде поставена и напоителна система. Ще бъдат изградени и велоалеи, които трябва да свържат Пловдив с индустриалните зони, но в проекта се включва полагането им само в рамките на Пловдив. Община Марица ще има ангажимент да ги свърже до Индустриалните зони.  

Срокът за изпълнение е 659 дни или около две години. Представител на строителната фирма обаче каза, че се надява в края на тази година проектът да бъде завършен, ако община Пловдив осигури необходимия финансов ресурс. 

"Тези пари се осигурени от служебното правителство", отговори Димитров.