Снежният ад в Южна България взе две жертви. В Крумовград беше открит мъртъв овчарят, който изчезна вчера. В Калофер заради студа загина бившият хижар на хижа Рай и спасител в Планинската спасителна служба Велико Великов. Той е покосен от масивен инфаркт, след като излязъл да разчиства пътя за хижа Тъжа. Бедствено положение вече е обявено за общините Велинград и Сърница. В Южна България 685 населени места все са без ток вече четвърти ден.

Най-тежка остава ситуацията в района на Крумовград и Ардино, където хората жителите нямат ток и вода.
„Нямаме данни за хора, които са в критично състояние или да имат нужда от спешна помощ”, съобщи вътрешният министър в оставка Веселин Вучков.

Лекарка от Бърза помощ вървя пеш в снежните преспи 4 часа, за да стигне до село Рани лист и да спаси бебе. Над 300 населени места в Кърджалийско остават без електричество.

„Кара се и техника, карат се и стълбове и кабели, всичко се подменят, работят страшно много екипи. Дошли са и такива от вътрешността на страната, които са в помощ”, заяви областният управител на Кърджали Илия Илиев.

За първи път в последните 25 години са прекъснати и трите електропровода, захранващи с електричество Велинград. Местата на авариите вече са локализирани. Проблемът с отоплението на децата в дома за деца за настаняване от семеен тип, както и в дома за стари хора е решен. И за двете сгради са подсигурени генератори.

„Трети ден имаме пролеми, особено по селата, частично се отпуска еленергията…за да можем да поддържаме топлина в общинските сгради и детските градини”, каза кметът на Велинград Илан Лебанов.

Заради скъсана дига на река Съзлийка град Гълъбово и региона часове наред бяха без електрическо захранване. Наводнена е електрическата подстанция и няколко къщи.

Повече от 5 часа продължи борбата с водното бедствие в района на подстанция Гълъбово. С помпи екипите се опитваха да компенсират нахлуващите количества водна маса.

Според кмета на Гълъбово, общината не е получила получила средствата, които са й необходими за справяне с последствията от наводнението в началото на декември, затова се е стигнало до повторно наводнение.
Реките и язовирите в България рязко се покачват заради започналото на места снеготопене.

TrafficNews.bg