Препълнени автобуси, дълго чакане по спирки, огромни закъснения – това е ситуацията с градския транспорт вече втора година.  По време на COVID пандемията се взе решение за намаляване на автобусите с около 25% заради по-малкия пътникопоток и онлайн обучението на учениците.

Въпреки че вълната отмина, а животът се върна постарому, все още автобусите са с COVID разписание. През последната година се върнаха няколко линии към нормалните им разписание, все още по улиците се движат 220 автобуса, вместо 285, както е по транспортна схема.  Последваха няколко обещания от страна на Община Пловдив, че ще бъдат върнати старите разписания. Първо се чакаха анексите към договорите заради войната в Украйна и поскъпването на горивата, но оказва се, че има нова пречка – уличните ремонти  в Пловдив. Това бе оправданието на зам.-кмета Тодор Чонов на въпрос кога ще бъдат върнати нормалните маршрути.

„Огромен проблем ни създават множеството ремонти в града, това налага ежемесечна промяна в маршрутите на различните автобусите, което води до намаляване на пътникопотока, и редуциране на превозните средства. В момента на завършване на големите инфраструктурни обекти – ще вдигнем и автобусните разписания”, заяви Чонов. Той обясни, че превозвачи купуват по-големи автобуси, които се пускат особено до големите гимназии.  Вече са тръгнали по някои линии, като се очакват и още по-големи рейсове.

Връщат разписанията отпреди COVID на автобусите в Пловдив, Дошков може да загуби още линииПускат поръчката за надграждане на билетната система