На първата сесия на Общинския съвет през септември ще се разглежда предложението да се върнат старите разписания на автобусите от градския транспорт.  Вече близо 2 години разписанията по всички линии са съкратени с около 25%, а автобусите са разредени извън т.нар. час пик, заяви зам.-кмета Тодор Чонов. Той каза, че с подписването на анексите за вдигането на пределните разходи и първия учебен ден автобусите могат се върнат към старите си разписания.

Новите договори позволяват превозвачите да си прехвърлят линии с вътрешно съгласие. До този момент само линия номер 10 е взета от „Хеброс бус” и дадена на Петко Ангелов. Оттогава изпълнението е близо до 100%, каза Чонов.Тя обаче се изпълнява с т.нар. „щъркели”, което не е позволено по договор. Очаква се скоро автобусите там да бъдат заменени с по-големи.

Относно другите линии на Дошков, които имат неизпълнение,  зам.-кметът заяви, че многократно е правена забележка на превозвача и ако няма промяна и други линии ще бъдат прехвърлени.

До няколко седмици може да стартира и обществената поръчка за надграждане на електронно-билетната система.  От ОКТ са готови са техническото предложение, като трябва да стане ясна и прогнозната цена. Поръчката ще стартира без осигурено финансиране, като през това време ще се търсят и средства по европейските програми.

Новата система трябва да има всички елементи, както в София и Варна – купуване чрез мобилно приложение, плащане с дебитна карта и други.