Общинското дружество за електротранспорт „Екобус” може да бъде създадено още сега, като всичко около него е готово. Това заяви кметът Здравко Димитров, който събира днес представители на групите в общинския съвет. На срещата ще се покажат стъпките за създаването и управлението на дружеството.

Самото дружество ще започне да функционира през 2022-а, за да може час по-скоро да се кандидатства по европейски програми.  Все още намеренията на властите са за създаването на две ученически линии с 20 електробуса.

„Виждате когато учениците не са присъствено каква разлика има в движението. Целта е именно да облекчим трафика”, каза Зико.

Припомняме, че необходимата инвестиция за старта на дружество с двете линии е около 22 млн. лева. От тях 5 млн. лева ще бъдат заделени в бюджета за 2021 година.

Разчетите са, че средната цена на един електробус е около 850 000 лева, база на терена в Тракия за около 3,5 млн. лева и над 1 млн. лева за зарядни станции. Или 21,6 млн. лева за стартирането на двете линии. Отделно  трябва да бъдат назначени 40 шофьори, 10 души обслужващ персонал и 4 с административни функции.

Община Пловдив ще работи 8 години за 20 електробуса – частните превозвачи ще си стоят, без да ги закачат21,6 млн. лева и 54 служители трябват за обслужването на двете линии