Окръжен съд-Пловдив прекрати делото по казуса на мъжа, чиято къща в Браниполе бе продадена от частен съдебен изпълнител. Жалбата бе заведена от потърпевшия Васил Недев, който иска да върне имота си обратно във владение.

Припомняме, че единственото недвижимо имущество на Недев - малка къща, изградена в парцел от 660кв.м.. в селото, става обект на публична продан поради натрупани задължения към гражданин. След проведен търг, имотът бива закупен от съседа му. Парите, които дължал, биват изплатени, като с оставаща част от сумата се покриват и всички такси към банки, институции и възнаграждение за кантората.

Съдът подхвана казуса на мъж, чиято къща в Пловдивско бе продадена от ЧСИ без да знаеИкономическа полиция разследва подробности около сделката

Недев твърди, че всичко това е било крито от него умишлено, за да може той да не се противопостави по законен път. Процедурата е изпълнена от частен съдебен изпълнител Петко Илиев, който Недев вини в порочност и опит за прикриване на измама с имота му. В своето становище ответната страна пък отрече да са извършвани каквито и да е нарушения при продажбата или възлагането на къщата в Браниполе. Съдия изпълнителят Илиев коментира пред TrafficNews, че е спазил закона и няма никакви притеснения.

От своя страна, Васил Недев казва, че е бил поставен пред свършен факт, тъй като узнал за продажбата година по-късно и това до голяма степен го ограничило в способите му да се противопостави на процедурата навреме.

След серия от сигнали, подадени от него, казусът влезе и в Окръжен съд. Тричленен състав с председател Анна Иванова обаче е отхвърлил жалбата му като „недопустима“, с мотив, че е подадена значително след определения от закона срок. По тази причина е оставена без разглеждане.

Определението на ОС-Пловдив, подлежащо на обжалване, е излязло на 23 април. Процедурата вече е стартирана от Васил Недев, който прехвърли казуса към Апелативния съд в Пловдив.

Той се е обърнал и към Висшия адвокатски съвет и Генерална дирекция за „Борба с организираната престъпност“, където търси правата си на длъжник, на когото е бил назначен особен представител. Припомняме, че по изпълнителното дело Недев, който по думи на съдия изпълнителя не е бил открит след всички уведомления, е бил представляван служебно от адвокат. Процедурата е изпълнена от адв. Мария Сейменска от Пловдив.

Смятам, че в нито един момент посоченият да бъде мой особен представител не е извършил нищо в тази посока. Не си е направил труда да възрази по тези явни и незаконосъобразни актове, издадени от Петко Илиев. Предвид това смятам, че двамата са действали съгласувано, в комбина, а целта е била по най-бързия начин къщата в Браниполе да бъде продадена“, казва Недев.

За случая са уведомени също Върховна прокуратура, Главния тпрокурор, Министърът на правосъдието, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет и Омбудсманът. Образувана бе проверка от Камарата на ЧСИ в България, в чийто съвет членува самият Петко Илиев. Резултатите сочат, че няма нарушения.

ЧСИ продаде къщата на длъжник от Пловдивско - година по-късно той разбра, че не е собственикСъдия изпълнителят е категоричен, че процедурата е спазена по закон