Единадесета палата на пловидвския панаир се превърна в моден подиум по-рано днес. На него дефилираха млади момичета, облечени в оригинални дрехи, произведени в Смолян. Събитието бе част от откриването на осмия Европейски форум за социално предприемачество. В него участват над 100 представители на компании от България, Италия, Македония, Румъния, Сърбия и Южна Корея. 

Очите на посетителите се спряха и върху щандове с ръчно изработени изделия - великденска украса, покривки, сувенири и дори парадни униформи, изработени от майки с деца, хора, настанени в социални центрове, както и представители на уязвими групи, наети в български и румънски фирми. 

Робот помощник на инвалиди, създаден от българска фирма, впечатли вицепрезидента Илияна Йотова, която бе специален гост на откриването. Уникалният „Омнибот“, който е световна иновация, представлява роботизирано помощно средство за придвижване. С него стоя изправена, а така мога да върша всичко и вкъщи, и на работата си, поясни момичето, което демонстрираше робота.

Трудно е да се прави бизнес с кауза, но си заслужава, защото помага на уязвимите да се реализират  – така вицепрезидентът Илияна Йотова характеризира социалното предприемачество при откриването на събитието, което е единствено по рода си в Европейския съюз. Тя преряза лентата заедно с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Форумът за социално предприемачество демонстрира потенциала на социалната икономика, обхващаща 10% от бизнеса и даваща  работа на 11 милиона души в Европейския съюз. В програмата са включени няколко конференции, където се обсъждат мерки, финансови инструменти, научно-приложни изследвания, бизнес модели и граждански инициативи.

Изложението може да се разгледа всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа, в палата 11 на панаирния комплекс в Пловдив.

Вижте какво споделиха изложителите във ВИДЕОТО: