Председателят на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев представи Годишния отчетен доклад за дейността на съдилището през 2018 година. От представените в доклада статистически данни беше подчертано най-вече скъсяване на сроковете по разглеждане на делата - 89% от тях били приключвани в 3-месечен срок, въпреки голяма натовареност на съдиите и незаети щатни бройки. 

За цялата 2018г. съдиите от Районен съд – Пловдив са свършили общо 28 262 дела, от които 89% или 25105 дела са приключили в срок до 3 месеца от образуването им, гласи изнесената информация. Така според отчета е налице значително увеличение в броя на свършените в 3-месечен срок дела през 2018г. в сравнение с предходната 2017 г.

Поради фактът, че бе направен детайлен обзор на заетите щатни бройки за съдии, изводът, който е направен от магистратите, че това се дължи на положените усилия от тяхна страна за свършването на делата в разумен срок. Това е съществен показател за добрата работа на съда, независимо от голямата натовареност на съдиите и незаетите щатни бройки.

През 2018 г. общият брой на постъпилите дела в Районен съд – Пловдив е 29 097, а броят на разгледаните през периода дела е 32 706, от които 3609 дела  са останали несвършени от предходната 2017 година. По тези показатели съдиите от Районен съд - Пловдив са едни от най-натоварените в страната, се заключва от доклада. 

Общият брой на постъпилите дела в Районен съд – Пловдив е 29097 дела, от които в Гражданско отделение са постъпили  16 554 дела, в Брачно отделение са постъпили 4180 дела, а в Наказателно отделение – 8363 дела.

Действителната натовареност на съдия в Районен съд – Пловдив е:

 към постъпили дела – 50,78 дела на съдия на месец;

 към дела за разглеждане – 57,08 дела на съдия на месец;

 към свършени дела – 49,32 дела на съдия на месец.

Районен съд – Пловдив е вторият по големина районен съд в страната и един от най-натоварените, посочи председателят Иван Калибацев. Щатната численост на РС - Пловдив включва 59 районни съдии, от които: 6 незаети щатни бройки, 53 заети щатни бройки, но реално функциониращите са 45, като от тях 2 съдии са в отпуск за временна неработоспособност, поради бременност, раждане и отглеждане на дете, 3 – ма съдии са командировани в ОС – Пловдив,  1  в РС – София, 1  в РС – Първомай , 1   в Административен съд – гр.Пловдив.

 „През отчетния период съдът е работил в намален състав на съдиите –  6 незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии и такива свободни поради ползване на отпуск за отглеждане на дете. Действителната натовареност на съдиите е една от най-високите в страната и при сравнението с общите данни за районните съдилища в страната РС – Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза в доклада си Иван Калибацев.

Гости на общото събрание на съдиите от РС – Пловдив бяха Магдалина Иванова – Председател на Апелативен съд – Пловдив, Антония Роглева – И.Ф.Председател на Окръжен съд – Пловдив и Чавдар Грошев – Районен прокурор на Пловдив. Те поздравиха за колегите си и им пожелаха още по-добри постижения.