Общинските съветници не одобриха пускането на търгове не седем атрактивни имоти в различните части на Пловдив. Нито едно от предложенията за продажбата на малки парцели между 150 и 400 квадрата на събраха нужните 26 гласа.

По време на първото предложение за продажбата на имота в район „Централен” на ул. „Марат” 6 се разрази и дискусията относно политиката на Община Пловдив за продажбата на тези имоти.

Слави Георгиев цитира изказване на Здравко Димитров в началото на мандата, когато той е заявил, че няма да продава общински имоти, но за пореден път се пускат и то на тайни търгове малки парцели.

„Това води до влошаването на пътната инфраструктура, задълбочават се проблемите с паркирането, зелените площи и всички последствия със застрояването, което измъчва града. С тези предложения Община Пловдив подпомага този процес. Една от опциите е Община Пловдив сама да реализира малки бутикови сгради, за да се обновява жилищния фонд”, каза независимият съветник. По време на отделните точки се прие негово предложение за завишение на цените на имотите с между 50% и 100%, тъй като по думите му имотите се продават на безценица.

Владо Кисьов от ВМРО също заяви, че няма да подкрепят тези предложения, като според него тези имоти трябва да се дадат на обезщетения на инвеститори, за да бъде по-рентабилни.

Първото предложение за „Марат” 6, който е имот от 175 кв., а на него може да се строи до 15 метра височина, събра 25 гласа подкрепа, което не бе достатъчно. „За” предложението гласуваха ГЕРБ, „Кауза Пловдив” и няколко съветници от други групи.

За следващите 6 имота обаче почти всички от ГЕРБ се въздържаха, като подкрепата за продажбите бе между 8 и 15 гласа.

Имотите, които Община Пловдив искаше да продаде, вижте в линка:

Община Пловдив вади на търгове още имоти в гъсто застроени райони на цената на апартаментиСъветниците гласуват общо 7 имота за продажба, 4 от тях влизат на трета сесия