Община Пловдив продължава да предлага на местния парламент да пуска на търгове различни „петна” по картата, които са атрактивни за жилищно застрояване. До този момент политиката на градската администрация е да продава малки парцели между 150 и 400 квадрата, които изглеждат като „изкарани” за определени инвеститори.  

Един от големите проблеми с презастрояването в града, за който не се говори, е именно изникването на 5-6-етажни кооперации на места, на които е имало малки къщи на тесни улички. Освен големите комплекси именно този вид строително създава огромни проблеми в район „Южен”, „Централен”, а вече и в „Западен”.

Общината пуска на търг два имота без логика в застрояването им, докато се „бори” за паркинги и парковеПродажбата на парцелите в „Централен” и „Южен” ще спомогнат скромно за бюджета,но ще нанесат повече вреди

Два от новите парцела, които Община Пловдив иска да продаде са именно там. Най-големият от тях се намира на бул. „Никола Вапцаров” 9, който е от 401 кв.м. Той се намира между две новопостроени кооперации, на метри от парк и болница МБАЛ „Св. Панталеймон”.  Там от години има междусъседски войни за паркоместа, като в един момент дори бе намесена и болницата в скандала. В момента  общинският парцел се използва именно за паркиране от живеещите в района. Скоро обаче между двата калкана ще изникне нова голяма кооперация. Началната цена на имота е 386 хиляди лева.

Бариера на общинска болница внесе смут в КючукаХора се оплакаха, че съоръжението затруднява достъпа, според управителя на болницата това е единственият начин да се справят с хаоса

Другият имот се намира на ул. „Ген. Данаил Николаев”, като той е тесен и дълъг с размер от 164 кв.м,  а началната му цена е 131 хил. лева. Той се намира пред голям частен терен, който е може би последният в цялата зона. Очевидно търгът се прави за собственика на имота, на който му е необходим, за да има лице към улицата.

Неслучайно и двата търга са с тайно наддаване – т.е. който предложи повече пари го взима, без да има стъпки за вдигането на цената.

Последният от „новата порция” имоти, които Общината иска да продаде се намира на ул. „Баучер” в „Западен”. Той е с големина 273 кв.м, а началната му цена е 186 кв.м. Търгът отново е с тайно наддаване.

Всичките предложения са на зам.-кмета по общинска собственост Невена Балчева, която вече две сесии не може пусне на тезгяха други четири атрактивни имота. Два пъти подред кворумът пада и точките биват отлагани.

Eдиният от тях е този на ул. „Марат 6” в район „Централен”. Големината е от 175 кв., като на него може да се строи до 15 метра височина.  Цената на парцела според независим оценител е 107 000 лева, като вероятно това е сумата, която ще е начална за тайния търг. Имотът се намира между две кооперации на малка тупиковата улица, като в момента на него спират автомобили.

Вторият имот се намира на бул. „Ал. Стамболийски” 4, като той е с големина от 227 кв.м. Това е тесен и дълъг имот между две новостроящи се кооперации на ул. „Асен Христофоров”. При него се позволява строителство до 25 метра. Оценката, на която ще стъпи началната цена е 124 хил. лева.

Третият търг, който се предлага от арх. Невена Балчева е на ул. „Горни Броди” 27 в район „Южен”, който е с големина от 231 кв.м, а оценката му е от 165 хиляди лева.  При него е възможно да се строи до 10 метра височина. Имотът е незастроен, близо до бул. „Македония”.

Най-интересният имот се намира на ул. „Волга” 33, която една от най-скъпите улици в Пловдив. Там общината притежава имот от 189 кв.м, а пазарната му оценка е едва 189 хиляди лева. На него може да се построи кооперация или къща до 11 метра.